Biznis i ekonomijaPreporučeno

Visco: eurozoni prijeti deflacija, prekomjerna razboritost je kontraproduktivna

Krojač smjernica Europske središnje banke (ECB) Ignazio Visco u subotu je izjavio da su nedavno usvojene monetarne mjere bile nužne radi suzbijanja rizika od povratka deflacije u europodručju.

“Moramo se suprotstaviti značajnom riziku da se usporavanje ekonomije i niska razina inflacije ne pretvore u trajno smanjenje inflacijskih očekivanja ili ponovno pojavljivanje prijetnje deflacije,” rekao je na konferenciji.

>>>Loše pretkazanje: u Japanu najveći realni pad plaća od 2015. godine

Visco je dodao kako iskustva prikupljena tijekom globalne financijske krize i dužničke krize u eurozoni uče da je “u tim okolnostima pretjerana razboritost kontraproduktivna”.

ECB je sredinom rujna donio odluku o produbljenju negativnih kamatnih stopa i najavio stvaranje novca u iznosu od 20 milijardi eura mjesečno bez vremenskog ograničenja, ili riječima Maria Draghija: “dokle bude trebalo”.

Guranje novih monetarnih poticaja nije prošlo bez međusobne kritike članova Upravnog vijeća banke, svoje je protivljenje ili sumnju u učinkovitost mjera iskazala oko trećina dionika, uključujući šefove središnjih banaka Njemačke, Francuske i Nizozemske.

>>>Novi monetarni poticaji u eurozoni ‘nerazmjerni’: Knot

ECB je prošlog tjedna bez javnog obrazloženja napustila njemačka članica vijeća Sabine Lautenschlaeger čiju ostavku istaknuti financijski mediji prihvaćaju kao potvrdu sve snažnije nesloge oko monetarne politike. Lautenschlaeger je bila oštra sokolica, ona je zagovarala stezanje monetarne politike i postojano kritizirala “neortodoksne mjere” poput uvođenja negativnih kamatnih stopa ili stvaranja novca (kvantitativnog popuštanja). Praksu koju u žargonu prakticiraju monetarni “golubovi i golubice”.

>>>O novcu iz helikoptera odlučuju vlade: Mario Draghi

Visco, čiji komentari rijetko ulaze u sferu politike, u neizravnom osvrtu na ostavku kaže da posljednje komentare dužnosnika ECB-a ne treba prihvatiti kao sugestiju da se vijeće vodi predodređenim idejama ili političkim obzirima.

Bitno je “izbjeći rizik da se, uslijed  svevremene prirode danih komentara, pozicije pojedinih članova vijeće interpretiraju kao izražavanje nacionalnih perspektiva i interesa,” rekao je guverner talijanske središnje banke prema citatu Reutersa.