Biznis i ekonomija

Godišnja inflacija u Turskoj 85.51%

Turska je uslijed totalno neortodoksne monetarne politike iskusila najveći rast cijena na godišnjoj razini u posljednje 24 godine.

Inflacija je u listopadu bila 85.51% veća u poredbi s istim mjesecom lani. S mjeseca na mjesec, cijene su porasle za 3.54%, izvijestio je Turski statistički institut.

>>>Erdoğanov ‘iracionalni eksperiment’ tali već epohalno rastopljenu liru

Haluk Burumcekci, utemeljitelj konzultanta Burumcekci, u komentaru je odvagnuo da je stopa u aktualnom ciklusu dosegla vrhunac i da bi se mogla smanjiti ukoliko lira ne nastavi slabjeti.

“Mislimo da je inflacija možda dosegnula vrhunac, ukoliko ne dođe do deprecijacije lire s trenutne razine,” rekao je. “Značajan pad (inflacije) mogao bi se dogoditi tek u zadnjem mjesecu godine i zbog baznog učinka samo u rasponu od 70-75%.”

Lira je lani izgubila 44% vrijednosti u odmjeravanu s dolarom, njezino je slabljenje u dosadašnjem tijeku godine usporilo na 29%.

>>>Turska lira najbezvrednija u povijesti

Inflacija u Turskoj divlja od prošle jeseni kada je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u suštini dokinuo neovisnost središnje banke i u nastojanju da potakne gospodarstvo naredio smanjenje referentne kamatne stope za financijski sustav na 14%.

Njegov je novi guverner u posljednja tri mjeseca nastavio s popuštanjem, za ukupno 350 baznih bodova, na 10.5%.

>>>Erdogan nokautirao još jednog guvernera središnje banke, liru

Iako je većina analitičara procjenjivala da će eksperiment završiti u suzama, on se pokazao održivim.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

Comments are closed.