PreporučenoTech

Google investirao do 400 milijuna dolara u startup za razvoj umjetne inteligencije Anthropic

Google je, ovisno o izvoru, investirao između 300 i 400 milijuna dolara u startup za razvoj umjetne inteligencije Anthropic koji razvija parnjak velikom jezičnom modelu ChatGPT čije sposobnosti u posljednjim danima udivljuju i zabrinjavaju pučku i stručnu javnost.

>>>ChatGPT najbrže rastući app u povijesti weba | besjeda s ‘umjetnom inteligencijom’

Financial Times navodi da investicija grabi oko 10 posto Anthropica i uključuje značajne resurse koje Alphabet posjeduje “na oblaku”.

Google je potvrdio ulaganje i “veliki ugovor na oblaku”, ali su pojedinosti izostale.

Utrka prema singularnosti i razvoju umjetne inteligencije (AI) u posljednjim je godinama sve žustrija, a investicija Googlea stiže nakon što su Microsoft i OpenAI, tvrtka koja je razvila ChatGPT, ugovorili slično partnerstvo.

>>>Sam Altman: mogu zamisliti mnogo načina na koje će AGI ‘slomiti kapitalizam’

OpenAI i Anthropic razvijaju generativni AI, sve “mudrije” i “kreativnije” modele koji s lakoćom pišu novinarske tekstove, romane ili kreiraju umjetnička djela.

Anthropic je utemeljen u 2021. godini nakon što je skupina istraživača koju predvodi Dario Amodei napustila OpenAI uslijed nesuglasja oko strategija i vizija.

>>>Musk predstavio Optimusa | VIDEO

Njihovo je gledište da priklanjanje Microsoftu vodi komercijalizaciji tehnologije i predstavlja stranputicu u poredbi s izvornim fokusom na sigurnost AI-a.

>>>Microsoft nudi 10 milijardi dolara, traži 49-postotni udjel u ChatGPT-u | Semafor

Anathropic je razvio “inteligentnog” chatbota s imenom Claude čije bi sposobnosti trebale parirati ChatGPT-u.

Startup je prije investicije Googlea već prikupio 700 milijuna dolara.

Alphabet i njegova jedinica na oblaku neovisno razvijaju i testiraju niz AI tehnologija unutar projekta “Atlas” koji uključuju chatbotove, njihovu integraciju u internetsku tražilicu, generatore umjetnosti i druge vrle prekretnice poput LaMDA-e koji ostavlja duboki dojam samosvijesti.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Financial Times/Bloomberg/CNBC

Comments (1)

  1. […] Google investirao do 400 milijuna dolara u startup za razvoj umjetne inteligenci… 06/02/2023 […]

Comments are closed.