PolitikaPreporučeno

Hrvatski Sokol najblagoglagoljiviji pučanin EP-a 

Tomislav Sokol; Foto: Eric Vidal/EP

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol najaktivniji je zastupnik Europske pučke stranke (EPP) prema duljini govora na plenarnim sjednicama, pokazuju podaci koje je objavio portal Politico.

>>>Kolakušić i Sinčić najveći autsajderi, ‘gubitnici’ EP-a | Politico

Portal Politico objavio je statističku analizu rada Europskog parlamenta nakon prve polovice mandata. U dvije i pol godine nakon zadnjih izbora održano je tridesetak plenarnih sjednica na kojima se glasalo o više od četiri tisuće prijedloga, rezolucija i amandmana. U analizi su pobrojene sve aktivnosti 705 europskih zastupnika, koji su potom poredani prema nekoliko kategorija.

Prema toj analizi, Sokol je najaktivniji zastupnik iz EPP-a i jedan od deset zastupnika kada se radi o ukupnom trajanju svih govora na dosadašnjim plenarnim sjednicama.

Više od 6700 riječi

Trajanje govora mjeri se prema broju riječi iz transkripta, a zastupnik Sokol dosad je izrekao više od 6700 riječi, što ga svrstava na osmo mjesto među svim eurozastupnicma. No, među zastupnicima EPP-a Sokol je zauzeo prvo mjesto, što ga čini najaktivnijim zastupnikom iz redova europskih pučana.

>>>Četvero zastupnika u sabornici nije reklo ni riječ: saborska statistika 2019.

”Od svog prvog dana u Europskom parlamentu smatram da su razgovori, konstruktivne rasprave i iznošenje argumenata ključni za uspješno pronalaženje odgovora na zajednička pitanja. Svi imamo jednake ciljeve, a to su zaštita prava naših sugrađana, njihova dobrobit, prosperitet te jednake prilike i uvjeti za život, a ostvariti ih možemo jedino dogovorom, kojem prethodi razgovor”, rekao je Sokol.

Fokus na zdravstvo

U fokusu njegovih govora je zdravstvo, pri čemu se zalaže za prava pacijenata u svim dijelovima EU na jednake standarde zdravstvene zaštite i jačanje prekogranične zdravstvene zaštite. Osim toga, isticao je i korištenje EU fondova kao instrument smanjivanja socijalnih i ekonomskih razlika.

>>>Sokol traži više europskog novca za (hrvatsko) zdravstvo

”Najpričljiviji” je poljski zastupnik Joachim Stanislaw Brudzinski koji djeluje u klubu Europskih konzervativaca i reformista, i kojemu je dosad izbrojano više od 10 tisuća riječi u njegovim govorima.

>>>Ressler i Sokol, zastupnici državotvornog HDZ-a, glasali za ukidanje imuniteta Kataloncima

”Rad u Europskom parlamentu uključuje mnogo razgovora, debatiranja i predstavljanja argumenata. Ovaj posao shvaćam ozbiljno, zato se trudim koristiti sadržajnim argumentima”, kazao je Brudzinski za Politico.