Biznis i ekonomijaPreporučeno

HZZ najavio kraj neoliberalnog sužanjstva u Hrvatskoj: SOR

Hrvatski zavod za zapošljavanje od iduće godine ukida famozni, iskreno se nadamo neponovljivi rad bez radnog odnosa koji je samo u ovoj godini u prvih 10 mjeseci iskusila 25.551 nova osoba, dok su iz programa izašle 31.274 osobe.

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) je njemački recept izrabljivanja koji je kod nas prepisao i primijenio bivši ministar rada i mirovinskog sustava u vladi Zorana Milanovića, danas predsjednik stranke Demokrati, Mirando Mrsić.

>>>Hrvatska je europski prvak u prekarnoj zaposlenosti: DZS

“Umjesto novčane pomoći koju su primali u SOR-u, u pripravništvu će primati plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te imati materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora,”

HZZ

“Pri provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini naglasak će biti na provedbi potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva / pripravništva, koja će mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu”, navodi se u priopćenju HZZ-a čiji sadržaj prenosi Hina.

Upravno vijeće zavoda navodi da je odluku za ukidanje stručnog osposobljavanja za rad i osposobljavanja za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva (takozvani SOR 30+) donijelo zbog promjena na tržištu rada. Iz zavoda ističu da će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati “ekonomsku i socijalnu sigurnost”.

Aktivne mjere zapošljavanja svojim dizajnom izazivaju ekonomsku depresiju i/ili deflaciju, generalno ruše cijenu rada gdjegod primijenjene dok financijski opterećuju korisnike i njihove obitelji.

>>>Potvrđena je grandioznost kupovne nemoći Hrvata: Eurostat/DZS

“Umjesto novčane pomoći koju su primali u SOR-u, u pripravništvu će primati plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te imati materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora,” navode iz HZZ-a.

Novi uvjeti i načini korištenja sredstava za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini  ukidaju i gornju granicu sufinanciranja. “Najveće izmjene odnose se na promjenu intenziteta potpore u mjeri potpore za zapošljavanje tako što će se sufinancirati 50 posto ili 75 posto plaće bez gornjeg ograničenja, prema aktima o plaći koju poslodavac isplaćuje,” citira Hina.

>>>Extra!Extra! Grabancijaš otkriva: 8K eura za naše mlade u Izraelu, 10K za mladež HDZ-a u Sibiru!

Kod potpore za samozapošljavanje u 2020. godini uvode se tri vrste potpore s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt.

Također, u mjerama obrazovanje i osposobljavanje uvedene su nove podmjere, a potpore za očuvanje radnih mjesta i mjera stalni sezonac nastavljaju se provoditi bez izmjena, prenosi Hina.

>>>Aktivne mjere zapošljavanja EU fondovima ‘potpuni promašaj’: Pokret za modernu Hrvatsku

Grabancijaš pozdravlja odluku o ukidanju neustavnog “rada bez radnog odnosa” čija je definicja, hotimice ili ne, definicija neoliberalnog sužanjstva. Pojedine aktivne mjere zapošljavanja su navodnim poslodavcima omogućile da radnike dobiju za doslovno 0 kuna što je pohvalio i podržao novi izdanak HDZ-a i hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler.

Na stranici posvećenoj mjerama je nestao sav dosadašnji sadržaj, dostupne su samo tri poveznice i napomena da su “uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini u izradi.”