Biznis i ekonomijaPreporučeno

Impulzivna Generacija Z utire put šestosatnom radnom danu | HR Days

Na ovogodišnjoj HR Days konferenciji, koja je ponovno okupila regionalnu HR zajednicu tijekom dva inspirativna dana u idiličnom Rovinju, jedna panel rasprava istaknula se kao iznimno relevantna za suvremeni svijet rada. Panel pod nazivom “Gen Z – izazovi u upravljanju, očekivanja, tips&tricks” ponudio je dublji uvid u razumijevanje i upravljanje najnovijom generacijom radnika.

>>>Supermoći lidera, časnici srca i suočavanje s emocijama na HR danima portala MojPosao

Sudionici panela, TikTok mentor iz Crew Media Dario Marčac, profesorica psihologije i kognitivno-bihevioralni psihoterapeut Maja Vučić, People & Communications Manager u Netgenu Mateja Terek, te stručnjak za People Analytics u A1 Andrija Vrhovnik, podijelili su svoje stručno znanje i iskustvo u sučeljavanju s izazovima i očekivanjima generacije Z.

Od njih možemo naučiti puno toga

Arogantni, nezadovoljni, zahtjevni, otvoreni i skloni davanju otkaza temeljem osjećaja. Tako pripadnike generacije Z često doživljavaju poslodavci.

“Slažem se samo djelomično s ovom ocjenom. Doista, dio pripadnika generacije Z ‘krase’ te osobine, ali od njih možemo naučiti puno toga. Primjerice, o važnosti uspostavljanja ravnoteže između privatnog i poslovnog dijela života. Oni ne žele sjediti bespotrebno u uredu i ‘kucati’ karticu u 17 h. Žele se ostvariti na puno polja i to izvan radnog vremena. Čak štoviše, zbog njihovog utjecaja ćemo, s vremenom, vjerojatno morati skratiti radno vrijeme na 6 sati,” istaknula je Maja Vučić.

>>>Otvoreni pristup, društvena korist – podrška mladim volonterima | #WhatWeValue HT-a

Ne smijemo generalizirati, neovisno o kojoj skupini radnika govorili, poručuje Dario Marčac, TikTok mentor u tvrtki Crew Media, ujedno i sam pripadnik generacije Z.

“Kao i među starijim generacijama, tako i među generacijom Z postoje divni, radišni i fleksibilni ljudi, kao i oni s kojima je nešto izazovnije raditi. Također, vjerujem kako ćemo poštovanje zaslužiti ako iza nas stoji kvalitetno odrađen posao i profesionalnost,” poručuje Marčac i dodaje kako najmlađi sudionici na tržištu rada imaju jednu, ali značajnu komparativnu prednost u odnosu na starije generacije, a to je odlično poznavanje novih tehnologija.

>>>Pomicanje dobne granice umirovljenja, povratak iseljeništva, trendovi na tržištu rada… | Eurotribina

Mlađi radnici žele demokratičan poslovni svijet i pravo glasa u njemu, pojašnjava Mateja Terek iz tvrtke Netgen. Pritom, u nastojanju da dokažu svoju vrijednost, ponekad ne mare za pristojnost. “Dio pripadnika generacije Z je nešto ‘slabiji’ kad je riječ o posjedovanju mekih vještina, nestrpljivi su i često nerealni u očekivanjima, S druge strane, marljivi su i žele odmah biti ‘bačeni u vatru’. I jako im je stalo do wellbeinga kao i društvene odgovornosti tvrtke,” dodaje.

Kad pričamo o generaciji Z, često čujemo frazu kako je to generacija ‘u dolasku’ na tržište rada, međutim Andrija Vrhovnik iz A1 smatra kako takvo razmišljanje već neko vrijeme ne vrijedi.

“Čak 25 posto zaposlenih u A1 čine pripadnici generacije Z. Oni su ovdje već neko vrijeme i vrlo su važan akter na tržištu rada. Očekuju da kompanija ulaže u njih, tehnološki su vješti, nestrpljivi, traže mentorstvo,” tvrdi Vrhovnik i poručuje kako razlike među generacijama možemo pomiriti “jedino ako ste stavimo u ‘cipele’ druge osobe, pokušavajući sagledati i razumjeti njihovu perspektivu”. 

Istraživanje o položaju generacije Z na tržištu rada

Kako bismo još kvalitetnije razumjeli uloge generacije Z na današnjem tržištu rada, vodeći portal za zapošljavanje u Hrvatskoj MojPosao proveo je opsežno istraživanje o potrebama i ambicijama nove generacije radnika. U istraživanju je sudjelovalo više od 1.000 zaposlenika i gotovo 150 poslodavaca čija razmišljanja i iskustva su nas dovela korak bliže odgovoru na pitanje u kojoj mjeri su pripadnici generacije Z različiti od svojih prethodnika – generacije X i milenijalaca?

Pripadnici generacije Z, odnosno osobe rođene između 1995. i 2010. godine, već su nekoliko godina prisutni na tržištu rada, stoga je došao pravi trenutak da ocijenimo kako su se dosad snašli i što o njima misle poslodavci.

Na novi posao odlazimo zbog plaće, neovisno kojoj generaciji pripadamo

Bez obzira kojoj generaciji pripadaju svi ispitanici prilikom razmišljanja o promjeni poslodavca prvenstveno se vode visinom plaće i beneficijama (83% ispitanika ovo je označilo kao važno). Na drugom mjestu svima su dobri kolege i međuljudski odnosi (60%), dok je na trećem mjestu ravnoteža poslovnog i privatnog života (54%).

Pratite nas na Google vijestima

Oglašavanje

Piše: MojPosao