Biznis i ekonomijaPreporučeno

Inflacija u SAD-u na najvišoj razini u 40-1/2 godina

Šef Feda Jerome Powell; Foto: CNBC Television/YouTube

Potrošačke cijene (CPI) u Sjedinjenim Američkim Državama u lipnju su otkrile nove vrhunce i rezultirale najvećom godišnjom inflacijom u 40-1/2 godina.

Cijene su prošloga mjeseca s godine na godinu skočile za 9.1%, otkrili su u srijedu podaci Ministarstva rada.

>>>Usporavanje proizvođačkog i uslužnog sektora u europodručju, Britaniji i SAD-u | PMI

Ekonomisti u anketama Reutersa u prosjeku su prognozirali rast cijena za 8.8%.

Američko je gospodarstvo prvo podgrijano raskošnim monetarnim i fiskalnim poticajima, uključujući izravne uplate novca građanima, osmišljenima u odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19 da bi potom točku ključanja iskusilo uslijed odmjeravanja Zapada s Rusijom u kontekstu njezine invazije na Ukrajinu.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

SAD je među prvima uveo zabranu uvoza ruske nafte, što su potom u većim ili manjim razmjerima usvojila druga vodeća gospodarstva svijeta (G7). Potez je poremetio globalna tržišta i umjesto da smanji, povećao prihode i dobit Rusije.

Visoka inflacija i rastući troškovi zaduživanja generalno potpiruju strahove od recesije u SAD-u koja bi mogla koincidirati s ulaskom u 2023. godinu.

Negdje mora pući

Cijene motornih goriva u Americi u lipnju susegnule do povijesnih vrhunaca i probile granicu od 5 dolara po galonu da bi trenutačno kotirale na oko 4.6 dolara što bi moglo umanjiti neposredni pritisak na potrošače.

>>>Nastavak žarenja inflacije okinuo depru, pesimizam u SAD-u

Podaci o nastavku propinjanja inflacije stižu nakon što se situacija na tržištu rada u lipnju pokazala boljom od očekivanja, što poslodavce nuka na povećanje plaća i pridodaje inflatornim pritiscima.

Očekivanja financijskih tržišta da će američka središnja banka, Fed, na aktualne trendove na sastanku krajem srpnja odgovoriti daljnjim stezanjem monetarne politike za 0.75 baznih bodova sada su gotovo unisona.

>>>Jarosna inflacija natjerala Fed na snažno kočenje, koketiranje s recesijom

Fed se ufa da inflaciju može prizemljiti meko, no takav je scenarij sve neizvjesniji. Ono što je izvjesno, banka će politiku bezuvjetno stezati sve dok se cijene ne ohlade, čak i po cijenu rasta nezaposlenosti i recesije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima