PreporučenoTech

Island pokrenuo Orku, najveće svjetsko postrojenje za hvatanje ugljika

U srijedu je s radom započelo najveće postrojenje na svijetu za apsorpciju ugljikovog dioksida izravno iz zraka, smješteno na Islandu, priopćila je kompanija Climeworks koja stoji iza tog projekta.

Projekt razvoja postrojenja rezultat je zajedničkog rada švicarskog start-upa Climeworks AG, specijaliziranog za apsorbiranje ugljikovog dioksida izravno iz zraka, i islandske tvrtke Carbfix za skladištenje ugljika.

Postrojenje može usisati do četiri tisuće tona CO2 godišnje, što je količina koju u godinu dana ispusti oko 790 automobila. Prošle je godine globalna emisija CO2 iznosila 31,5 milijardu tona, pokazuju podaci Međunarodne energetske agencije (IEA).

>>>Otkriven je jeftin način za hvatanje atmosferskog CO2 i njegovo pretvaranje u ugljen (2019.)

Izravna apsorpcija iz zraka jedna je od nekoliko tehnologija izvlačenja ugljikovog dioksida iz atmosfere. Znanstvenici poručuju da je ova metoda ključna za smanjenje globalnog zatopljenja koje se smatra uzrokom toplinskih valova, požara, poplava i podizanja razine mora.

Orka

Postrojenje nazvano Orka, što je islandska riječ za energiju, sastoji se od osam velikih spremnika, sličnih onima koji se koriste u prijevozu robe. Spremnici su opremljeni visokotehnološkim filterima i ventilatorima za ekstrakciju ugljikovog dioksida.

Izolirani ugljik se potom miješa s vodom i taloži duboko pod zemlju, gdje se polako pretvara u stijenu. Kompletan sustav koji uključuje ekstrakciju i taloženje pokreću obnovljivi izvori energije, odnosno energija iz obližnje geotermalne elektrane.

>>>Model hvatanja CO2 iz zraka rezultira proteinskim sastojkom nalik brašnu | Solein

Izravna apsorpcija CO2 iz zraka još uvijek je nova i skupa tehnologija, no stručnjaci koji se njome bave se nadaju da će troškovi biti manji kako bude rastao broj kompanija i potrošača koji nastoje smanjiti svoj ugljični otisak.

15 postrojenja

Trenutno je u svijetu aktivno 15 postrojenja za izravno izvlačenje CO2 iz zraka koja zajedno, prema podacima IEA-e, apsorbiraju više od devet tisuća tona ugljikovog dioksida godišnje.

Američka naftna kompanija Occidental trenutno razvija najveće postrojenje za izravno izvlačenje milijun tona ugljičnog dioksida iz zraka godišnje, u blizini nekoliko naftnih polja na području Teksasa koja su u vlasništvu kompanije.

>>>Extra! Extra! Na tržištu su dostupni dijamanti stvoreni iz zraka

Kompanija Climeworks nedavno je potpisala desetogodišnji ugovor o otkupu ugljikovog dioksida s vodećom švicarskom osiguravajućom kućom Swiss Re, a kompanija također nudi i pretplatničku uslugu koja potrošačima omogućuje mjesečnu otplatu troškova uklanjanja ugljika.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima