PolitikaPreporučeno

Izrael proučava i istražuje eksplozije u kojima je IDF raznio svoje vojnike

Izraelske obrambene snage (IDF) u utorak su izgubile 24 vojnika. Inicijalne informacije sugeriraju da je najveći dnevni broj mrtvih od početka nove okupacije Pojasa Gaze dobrim dijelom samonanesen.

Glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, novinarima je rekao da je 21 vojnik poginuo u eksploziji. Naveo je da su militanti iz ručnog bacača granata pogodili tenk i da se istovremeno odigrala eksplozija u dvije zgrade koje je IDF odlučio srušiti eksplozivom. Zgrade su se urušile na vojnike.

“Još uvijek proučavamo i istražujemo detalje događaja i razloge za eksploziju,” rekao je glasnogovornik.

IDF je prije izvijestio o ubojstvu tri vojnika tijekom okršaja na jugu Gaze.

“Glavno sjedište Hamasa”

Izraelske snage u posljednjim danima prodiru duboko u grad Khan Younis uz uobičajenu primjenu rušilačke doktrine iz Dahiye (wiki). Četvrti su bombardirane s kopna, zraka i mora.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi, Ashraf al Qidra, za Reuters je rekao da su izraelski vojnici upali u bolnicu i uhitili medicinsko osoblje.

Izrael nije ponudio informacije o svojem djelovanju u zdravstvenoj ustanovi.

Qidra je rekao da je kroz nedjeljnu noć u Khan Younisu ubijeno najmanje 50 ljudi, opsada zdravstvenih ustavno značila ja da su mrtvi i ranjeni van dosega hitne pomoći.

Sjedinjene Države u utorak su opetovale svoj poziv IDF-u da se suzdrži od ubojstva nevinih Palestinaca i medicinskog osoblja.

Okupacija

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby u ponedjeljak je još jednom rekao da Izrael ima pravo na samoobranu, ali i dodao: “Mi od njih očekujemo da to čine u skladu s međunarodnim pravom uz zaštitu nevinih ljudi u bolnicama, medicinskog osoblja, kao i pacijenata, u najvećoj mogućoj mjeri.”

Izrael inzistira da borci Hamasa bolnice i njihovu okolicu koriste za svoje djelovanje, optužba koju militanti i zdravstveno osoblje odbacuju.

IDF je Khan Younis prošlog tjedna proglasio glavnim sjedištem boraca Hamasa odgovornih za povijesnu infiltraciju koja se 7. listopada 2023. godine odigrala na jugu Izraela.

Izrael tvrdi da je Hamas tijekom prodora ubio 1.200 ljudi, no kasnije je otkriveno da su značajan broj svojih građana i vojnika ubile Izraelske obrambene snage.

Premijer Benjamin Netanyahu odbacuje pozive na istragu epohalnih obavještajnih propusta i kaže da će se okolnosti utvrditi nakon rata za koji se ufa da će potrajati još dugo vremena, potencijalno do 2025. godine.

IDF je od 7. listopada u neljudskim napadima na civilno stanovništvo ubio najmanje 25.295 Palestinaca.

Prema informacijama objavljenima na stranicama Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Ujedinjenih naroda, Izrael je s 11. siječnja ubio više od 10.000 djece.

Arogancija, nekažnjivost

Iako su Sjedinjene Američke Države ostale zdušne u potpori izraelskih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i čovječnosti, zapadnjačka alijansa u posljednjim se tjednima osipa, uz uočljiv rast kritike u Europskoj uniji čiji je top diplomat Josep Borrell ponovio poziv na implementaciju rješenja s dvije države i uzgred podsjetio da je Hamas “dijete Izraela”.

Riječ je o rado previđenoj povijesnoj crtici koja otkriva da je Izrael aktivno sudjelovao u kreaciji i uzdizanju Hamasa kako bi spriječio ostvarenje palestinske državnosti.

U précisu, Palestinska oslobodilačka organizacija je u 1990.-im godinama odbacila maksimu o uništenju Izraela, koju je potom preuzeo od Izraela potpomognut Hamas čije je postojanje jedan od potpornja ultra-desničarske cionističke vlasti (Wall Street Journal).

Cionisti su sa siječnjem odustali od skrivanja svojih ciljeva i htijenja i javno deklarirali da je za njih palestinska državnost neprihvatljiva. Ministar vanjskih poslova Israel Katz u ponedjeljak je u Bruxellesu tijekom sastanka s europskim kolegama izbjegavao razgovor o dvije države. Umjesto toga, okupljenima je pokazao planove za buduće infrastrukturne projekte u razrušenoj Gazi.

Navedeno je već izazvalo pokudu i nevjericu na X-u gdje su, među ostalim, podijeljeni planovi izraelske kompanije za razvoj imovine o izgradnji apartmana i turističkih zdanja na obalama enklave.