PolitikaPreporučeno

Izvješće o napretku zemalja na putu u Uniju, plenarna sjednica EP-a: EU brifing  

Zgrada EP-a u Strasbourgu; Foto: Erich Westendarp

Sljedeći tjedan Europska komisija predstavlja paket o proširenju te investicijski i ekonomski plan za zapadni Balkan, Europski parlament održava u Bruxellesu plenarnu sjednicu, a pregovori o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije nastavljaju se.

Europska komisija u utorak će objaviti paket o proširenju koji obuhvaća izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja zajedno s ekonomsko-investicijskim planom za zemlje zapadnog Balkana.

>>>Zapadnobalkanskim kandidatima za ulazak u EU ponovljene riječi iz 2003.: summit u Zagrebu

Prvotno je bilo predviđeno da taj plan bude predstavljen na Zagrebačkom samitu 6. svibnja, ali je zbog koronavirusa i činjenice da do tada još nije bio dogovoren sedmogodišnji proračun i plan za oporavak, predstavljanje odgođeno za jesen.

Plan predviđa pomoć zemljama zapadnog Balkana kombinacijom bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova.

Plenarna sjednica EP-a ipak u Bruxellesu

Sljedeći tjedan održava se plenarna sjednica Europskog parlamenta. Unatoč prigovorima Francuske, plenarna sjednica ponovno se zbog epidemiološke situacije održava u Bruxellesu, a ne u Strasbourgu.

Sljedeći tjedan nastavljaju se pregovori između Vijeća i Parlamenta o novom Višegodišnjem financijskom okviru (VFO). Pregovori se vode o provedbenim aktima političkog dogovora postignutog u srpnju kada su čelnici zemalja članica EU-a dogovorili VFO i plan za oporavak EU sljedeće generacije.

Cijeli zakonodavni posao trebao bi biti dovršen do kraja godine kako bi se mogla početi koristiti sredstva iz VFO-a i plana za oporavak od samog početka 2021. godine.

Zastupnici će na raspravi u ponedjeljak ponoviti da će dati pristanak na sedmogodišnji proračun samo ako se uspostavi snažan mehanizam koji će omogućiti smanjenje ili suspenziju sredstava onim zemljama članicama koje krše načela vladavine prava.

>>>Njemačka zabrinuta brzinom pregovora s EP-om | VFO

Prošli tjedan veleposlanici zemlja članica kvalificiranom većinom izglasali su stajalište Vijeća o povezivanju vladavine prava i korištenja europskih proračunskih sredstava. Prema tom stajalištu, odluke o suspenziji sredstava donosile bi zemlje članice kvalificiranom većinom. To je razvodnjeno rješenje  u odnosu na prvotni prijedlog Komisije, koji je predviđao da za odluku o sankcijama nije potrebna kvalificirana većina, nego tzv. obrnuta kvalificirana većina, to jest za blokiranje odluke o sankcijama trebala bi kvalificirana većina, a ne za njezino donošenje.

Prijedlogom o vezivanju vladavine prava i korištenja sredstava nisu zadovoljne zemlje poput Mađarske i Poljske, ali ni zemlje iz “skupine škrtaca”, poput Nizozemske, Austrije i skandinavskih zemalja koje traže još strože uvjete nego što je predviđeno u stajalištu koje su izglasali veleposlanici zemalja članica.

>>>Vera Jourova: Orban gradi bolesnu demokraciju

Zastupnici će raspravljati i glasati o rezoluciji o stanju vladavine prava u Bugarskoj gdje već mjesecima traju prosvjedi zbog korupcije.

Sljedeći tjedan Europski bi parlament trebao donijeti odluku o imenovanju nove povjerenice Europske komisije Mairead McGuinness i o dodjeli novog resora izvršnom potpredsjedniku Valdisu Dombrovskisu. Oboje kandidata saslušani su u petak pred nadležnim odborima Europskog parlamenta.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen morala je napraviti mini-rekonstrukciju sastava Europske komisije pošto je irski povjerenik Phil Hogan krajem kolovoza bio prisiljen podnijeti ostavku jer je prekršio epidemiološke mjere na snazi u Irskoj uvedene u borbi protiv koronavirusa.

>>>‘Bijes Iraca’: europski povjerenik prisiljen na ostavku zbog kršenja protuepidemijskih mjera

Umjesto Hogana resor za trgovinu dobio je izvršni potpredsjednik Latvijac Valdis Dombrovskis, a Irkinja Mairead McGuinness imenovana je za povjerenicu za financijsku stabilnost i tržište kapitala.

Pregovori o odnosima EU – Velika Britanija

Sljedeći tjedan nastavljaju se pregovori o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije. U subotu su predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson razgovarali videovezom i pozvali svoje pregovarače da intenzivno rade na prevladavanju razlika kako bi osigurali sporazum o budućim odnosima.

>>>Ideja britanske vlade da je ‘iznad međunarodnog prava’ odbačena iznutra i izvana | brexit

Nakon devete runde pregovora o budućim odnosima EU-a i UK-a koja je završila prošli tjedan, glavni pregovarač Europske unije za brexit Michel Barnier rekao je da postoje ozbiljne razlike u ključnim pitanjima, poput ribarstva i jednakih tržišnih uvjeta za sve. Pitanje budućih odnosa s Velikom Britanijom bit će jedna od ključnih tema samita EU-a  15. i 16. listopada.

Sljedeći tjedan održat će se dvije video-konferencije ministara zemalja članica. U četvrtak je predviđen video-sastanak ministara unutarnjih poslova, a u petak ministara pravosuđa.