PreporučenoTech

Japan se priprema za udar čudovišne tropske oluje Nanmadol

Japanska meteorološka agencija (JMA) u subotu je odaslala izvanredno upozorenje o tropskoj oluji za prefekturu Kagoshima na najjužnijem od glavnih otoka Kyushuu.

Zajednički centar za upozoravanje na tajfune američke mornarice prije je ocijenio da oluja, nazvana Nanmadol, ima potencijal postati najrazornijom u posljednjim desetljećima.

>>>Oslabljena tropska oluja Nanmadol šiba jug Japana | VIDEO (update)

Očekuje se da će “supertajfun” na obale stići s nedjeljom i donijeti do pola metre kiše.

Prema posljednjim podacima JMA, 14. ovosezonski tajfun u subotu poslijepodne putuje brzinom od 20 kilometara na sat (km/h). U njegovoj je jezgri zabilježeno snažno kovitlanje uz prosječnu postojanu brzinu vjetra do 198 km/h i olujne udare do 270 km/h.

>>>Italija: najmanje 10 ljudi poginulo u silovitim bujicama, poplavama | VIDEO

Područje bi mogle udariti oluje i padaline “bez presedana”, upozorio je službenik agencije Ryuta Kurora i stanovnike pozvao da evakuaciju zaključe prije mraka.

Prognoze sugeriraju da bi južni Kyushu u nedjelju moglo potopiti 500 mm kiše, dok se u središnjem Tokaiju, regiji na najvećem otoku Honšūu, očekuje do 300 mm padalina.

>>>Biblijske poplave u Pakistanu | VIDEO

Autohtoni mediji bilježe da je izvanredno upozorenje prvo takve vrste za neku od prefektura smještenih sjeverno od otočnog lanca Okinawa.

>>>Usahle europske rijeke otkrile ‘Kamenje gladi’

NHK televizija u subotu je izvijestila o prekidu željezničkog i otkazivanju zračnog prometa u regijama Kyushu i Chugoku.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] su prognoze za 100 mm manje nego prilikom jučerašnjeg, u povijesti prvog proglašenja izvanredne uzbune za prefekturu […]

Comments are closed.