PolitikaPreporučeno

Kaili, korupcija i koferi s novcem u ‘srcu europske demokracije’

Belgijski ministarstvo pravosuđa u petak je otkrilo da su obavještajne službe zbog korupcije privedenu potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili prije uhićenja pratile dulje od godine dana.

Tužitelji su grčku zastupnicu i tri druge osobe osumnjičili za primanje novca od domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu, Katara, u skandalu koji trese zastupnički dom.

Katar i Kaili poriču nedjela.

“Bili smo suviše naivni … puno predugo,” rekli su iz ministarstva o “tajnim operacijama stranih sila u Belgiji.”

“Mi se sada bolje naoružavamo protiv ovog.”

>>>‘Maverick’ Kolakušić jedini europski zastupnik protiv razrješenja kvarne Kaili

Belgijska policija u međuvremenu je objavila fotografiju 1.5 milijuna eura u gotovini pronađenih u svežnjevima i koferima osumnjičenih. Objava je naljutila europske građana na Twitteru i drugim društvenim mrežama.

Istraga se nastavlja i u Italiji gdje forenzičari češljaju nekolicinu računa u bankama koji su povezani s korupcijom. Policija je u kući jednog osumnjičenog pronašla 20.000 eura gotovine.

Pritvor

Kaili je prošlog tjedna zadržana u pritvoru, sud će odluku hoće li tijekom istrage ostati iza rešetaka donijeti 22. prosinca.

>>>Ukupna zastupnička ‘crkavica’ od oko 100 tisuća kuna mjesečno i još 9 činjenica o izborima za EP

Njezin odvjetnik, Michalis Dimitrakopoulos, kaže da ona inzistira da zaplijenjeni novac nije njezin i traži više vremena kako bi se pripremila za saslušanje o pritvoru inicijalno planirano za srijedu.

Eva Kaili; Foto: Christian Creutz/EP

“Mi smo se koordinirali s njezinim odvjetnikom u Bruxellesu i dogovorili traženje odgode od nekoliko dana kako bismo se pripremili,” rekao je Dimitrakopoulos.

Druge tri osumnjičene osobe, uhićene i optužene prošlog tjedna, u srijedu su odgovorale na pitanja tročlanog sudskog vijeća.

>>>Šef Pfizera odbio svjedočiti pred EP-om | covid profiterstvo

Tužitelji su rekli da će Francesco Giorgi, partner Kaili koji radi kao parlamentarni asistent, kao i Pier Antonio Panzeri, bivši europarlamentarac koji je osnovao neprofitnu grupu, ostati u pritvoru.

Na slobodu je pušten Niccolo Figa-Talamanca, glavni tajnik grupe koja promiče vladavinu zakona, uz uvjet da oko gležnja nosi elektroničku napravu za praćenje.

Eva Kaili; Foto: Genevieve Engel/EP

Svi dionici imaju pravo žalbe.

Korupcija “u srcu demokracije”

Europski parlament u utorak je 44-godišnju grčku zastupnici Kaili, pripadnicu nacionalnih i nadnacionalnih socijalista, razriješio dužnosti potpredsjednice.

Predsjednica EP-a, Roberta Metsola, štetu sanira zavjetom reforme i temeljite istrage.

>>>‘Zloćudni akteri, crni dani za demokraciju’ i zavjet reforme u skandalom uzdrmanom EP-u

“Za nas, ovaj je slučaj još osjetljiviji i značajniji jer dira srce europske demokracije,” rekao je za Reuters glasnogovornik Ureda javnog tužitelja u Belgiji, Eric Van Duyse.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Kaili, korupcija i koferi s novcem u ‘srcu europske demokracije’ 15/12/2022 […]

Comments are closed.