PolitikaPreporučeno

Kandidati za predsjedanje Europskim parlamentom predstavili svoje kvalitete i gledišta

Sira Rego
Kandidatkinja ljevice za predsjednicu Europskog parlamenta Sira Rego; Foto: Izquierda Unida/YouTube

Svo četvero kandidata za čelno mjesto u Europskom parlamentu, koje je u srijedu na prvoj sjednici 9. saziva EP-a predstavio dosadašnji predsjednik Antoni Tajani, pozvali su na jačanje uloge Parlamenta kao autonomnog tijela, bez zakulisnih i lobističkih igara oko izbora njegova predsjednika.

Zastupnici će u prvom krugu glasovanja danas birati između Njemice Ska Keller, kandidatkinje Zelenih, kandidatkinje ljevice (GUE/NGL), Španjolke Sire Rego, Talijana Davida Marie Sassollija iz redova socijaldemokrata (S&D) i Čeha Jana Zahradila iz iz redova Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

Kandidatkinja ljevice u Europskom parlamentu, Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice  (GUE/NGL), Španjolka Sira Rego u svom je istupu kritizirala ekonomske politike EU-a ocijenivši da su uništile cijele države, poput Grčke, Portugala i Španjolske te istaknula da parlament treba biti na strani radnika, naroda i ljudskih prava.

U petominutnom izlaganju, Ska Keller je pozvala na jačanje uloge parlamenta i odabir njegovog predsjednika neovisno od pregovora netom vođenih u Bruxellesu o raspodjeli čelnih funkcija u ključnim europskim institucijama.

“Osnažimo Europski parlament. (…) izaberimo neovisnog kandidata. Ne možemo dopustiti da se predsjednik Parlamenta bira u sklopu nekih zakulisnih pregovora”, kazala je čelnica Zelenih, podsjetivši da su birači na posljednjim izborima poslali poruku da je europski projekt živ i da se za njega treba boriti.

>>>Temeljno pravo na pobačaj i pristojni minimalac u ‘industrijskoj kampanji’ europskih Zelenih

“Ovaj dom se već godinama bori da osnažimo ulogu Parlamenta, da povećamo pravo zastupanja građana koji su nas izabrali i kako bismo dalje radili na snaženju Parlamenta kandidiram se za ulogu predsjednice i bila bih vam zahvalna na vašoj potpori”, nastavila je kandidatkinja Zelenih.

Kao posebne europske vrijednosti istaknula je ljudska prava, demokraciju, vladavinu prava, jednakost.

“I ja želim biti ambasadorica tih načela”, poručila je Keller.

Poštivanje parlamenta

Socijaldemokrat David Sassolli je kazao da će se, ukoliko bude izabran, boriti za “moderan i transparentan parlament, pristupačniji građanima i održiviji na ekološkom planu”.

“Također ću se svim svojim snagama boriti da se Parlament poštuje. Da ga poštuju države i institucije”, rekao je Sassolli.

>>>Borzan kontrapunkt Šuici na mjestu potpredsjednice zastupničkog kluba

Prema njegovim riječima, “svu će ambiciju i hrabrost usmjeriti kako bismo se nosili s velikim izazovima vezanim za  klimatske promjene, socijalnu pravdu, upravljanje migracijskim politikama i gospodarskim rastom”.

Nije zaboravio istaknuti da će zastupati i poštivati “sve naše razlike”.

“Bit ću otvoren i izravan predsjednik, poštovat ću pluralizam, poštovat ću sve vas. I naravno,  čuvati ću i ovlasti ovog parlamenta jer često upravo u ovoj vijećnici ne shvaćamo važnost ove institucije”, poručio je Sassolli.

“Neofašističko čudovište”

Kandidatkinja ljevice u Europskom parlamentu, Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice  (GUE/NGL), Španjolka Sira Rego u svom je istupu kritizirala ekonomske politike EU-a ocijenivši da su uništile cijele države, poput Grčke, Portugala i Španjolske te istaknula da parlament treba biti na strani radnika, naroda i ljudskih prava.

Založila se da se u središte europskih politika stavi pitanje klimatskih promjena i feminizam.

Upozorila je na rast ekstremne i ksenofobne desnice u Europi okrivivši za njihovu pojavu neoliberalne ekonomske politike koje su kako je rekla “stvorile neofašističko čudovište” i podsjetila da se kriminaliziraju oni koji pomažu migrantima, primjerice u Salvinijevoj Italiji.

>>>Nacionalno okupljanje, Liga, AfD i nacionalisti formirali grupu Identitet i demokracija (ID)

Čeh Jan Zahradil, kandidat Europskih konzervativaca i reformista (ECR), pozvao se na svoje dugogodišnje iskustvo rada u Europskom parlamentu .

Istaknuo je da je u institucijama EU-a potrebno uspostaviti ravnoteže, primjerice između nacionalne i europske razine te ukazao kako je on jedini kandidat novih članica, odnosno zemalja središnje i istočne Europe, kao i zemalja manje i srednje veličine.