PolitikaPreporučeno

Karin potvrdila velike propuste u testiranju, nekontrolirano širenje koronavirusa | VIDEO

Foto: Vesna Harni

​Splitsko-dalmatinska županija bilježi rekordan broj od 160 zaraženih u zadnja 24 sata, a ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin tvrdi kako bi, da se svi testiraju, broj zaraženih bio pet puta veći.

“Da se svi testiraju broj zaraženih bi bio daleko veći, sigurno pet puta”, ustvrdila je Karin na izvanrednoj konferenciji za novinare u povodu rekordnog broja zaraženih u županiji.

>>>Rekordnih 160 zaraza širom Splitsko-dalmatinske županije: COVID-19 | 20. listopad

Dodala je kako je u zadnja 24 sata testirano 916 osoba, od kojih se 160 pokazalo pozitivnima na koronavirus, a pet ih je testirano izvan županije.

Ravnateljica je tako potvrdila postojan i nakon devet mjeseci nevjerojatan neuspjeh hrvatskih zdravstvenih vlasti da osiguranju nužne kapacitete za testiranje ugrožene populacije, odnosno otkrila da se virus među populacijom u suštini širi nekontrolirano.

Zaraženo 12 časnih sestara iz doma kod Sinja

Navela je da je u Splitu najviše zaraženih, njih 63, među novozaraženima je i 12 časnih sestara iz doma u Košutama kod Sinja, a tri škole u županiji rade samo online.

>>>Propusti i netransparentnost Stožera poprimaju patološke razmjere: COVID-19 | 28. rujan

U određenim školama u samoizolaciji su od dva do pet razreda, kao i na sveučilištu.

“Da se svi testiraju broj zaraženih bi bio daleko veći, sigurno pet puta.”

Željka Karin

Među novozaraženima je četvero studenata Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, na Medicinskom fakultetu ih je troje, Pomorski fakultet broji jednog novozaraženog djelatnika, a na Dentalnoj medicini zaraženo je dvoje studenata.

Zaražen 31 zdravstveni djelatnik

Karin je istaknula kako je u županiji koronavirusom zaražen ukupno 31 zdravstveni djelatnik, a 14 ih je u samoizolaciji.

Petero je zaraženih s jednog zbora, pozitivni su i jedan trener te igrač i igračica iz dva sportske kluba, dok je u Nastavnom zavodu samo jedna osoba u samoizolaciji.

>>>Frka-Petešić povukao paralele s nacijama koje dnevno provedu više testova od ukupne brojke u RH

Izvijestila je i kako je u splitskom KBC-u desetak zaraženih s istog odjela, zaražena su četiri liječnika, dok su ostali srednja stručna sprema.

Sve teže pohvatati kontakte zaraženih

Karin je upozorila kako je sve teže pohvatati kontakte zaraženih, pa računaju na pomoć drugih kolega, liječnika, sanitarnih inženjera, a napomenula je i kako su brojni zaraženi asimptomatski.

>>>Željka Karin: doći će trenutak kada mi uistinu nećemo moći hvatati kontakte | COVID-19

“Mi svaki dan očekujemo eskaliranje, vidite koliko je ljudi u samoizolaciji. Očekuje se i njihovo pobolijevanje, a sigurno se očekuju i novooboljeli u određenim institucijama gdje se ne pridržavaju mjera i na određenim okupljanjima jer se bolest jako brzo širi”, izjavila je.

>>>Savjet Vlade drži da RH ne zaostaje za razvijenim zemljama, a u testovima nas pere i Srbija

Vezano za skoro konstantan visoki broj zaraženih u Sinju rekla je da su tamo imali zaraženih u dva sportska kluba, potom njihovi kontakti, isto tako trgovački centar i njihovi kontakti, te je puno njih od obiteljskih kontakata.

Grabancijaš/Hina

Comments (4)

  1. […] >>>Karin potvrdila velike propuste u testiranju, nekontrolirano širenje koronavirusa | VID… […]

  2. […] >>>Karin potvrdila velike propuste u testiranju, nekontrolirano širenje koronavirusa | VID… […]

  3. […] >>>Karin potvrdila velike propuste u testiranju, nekontrolirano širenje koronavirusa | VID… […]

  4. […] >>>Karin potvrdila velike propuste u testiranju, nekontrolirano širenje koronavirusa | VID… […]

Comments are closed.