PolitikaPreporučeno

Propusti i netransparentnost Stožera poprimaju patološke razmjere: COVID-19 | 28. rujan

Davor Božinović i Vili Beroš; Foto: Hina multimedija/YouTube

Svaki novinar, medij i čitatelj koji je svakodnevno prisiljen pratiti izvješća županijskih i glavnog stožera zna da se ona u pravilu i bez iznimke ne podudaraju.

Grabancijaš navedeno s nevjericom promatra od početka epidemije u Hrvatskoj otkad je zabilježio neshvatljivu netransparentnost i kumulativno nedopustive propuste u izvještavanju.

>>>Stožer propustio izvijestiti o jednoj smrti, 8 zaraza: COVID-19 | 30. kolovoz

Hrvatske su zdravstvene vlasti ususret ljetu i turističkoj sezoni, svima pred očima i totalno očito, postupno smanjile ionako porazno testiranje u Hrvatskoj pa proglasile “ponajbolju epidemiološku sliku u znanom svemiru.”

>>>‘Blackout’ županijskih izvješća koincidira s ‘ponajboljom epidemiološkom situacijom svijeta’

Tijekom ljeta je uslijed navodne neusklađenosti, digitalne prirode obrade podataka i/ili eklatantne nesposobnosti glavni izvještaj propustio navesti ili je prešutio stotine slučajeva zaraza, pojedini županijski stožeri, poput dubrovačkog, danima nisu izvještavali o epidemiološkoj situaciji, kao i danas, izostavljani su detalji o broju testova dok bi vijesti o lokalnim žarištima “umrle” ubrzo nakon inicijalne objave.

>>>‘?’ broj testova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji četvrti dan zaredom: COVID-19/14. srpanj

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović početkom rujna otvoreno je priznao da se propusti događaju često, definitivno prečesto, zbog čega je izmijenjen termin redovne dnevne konferencije, odnosno objave glavnog dnevnog izvješća o epidemiološkom stanju nacije.

Usprkos nastojanjima, Grabancijaš je u nešto više od mjeseca dana “po službenoj dužnosti” zamijetio najmanje četiri slučaja u kojima je u glavnom dnevnom izvještaju Stožera propuštena i/ili prešućena smrt povezana s bolešću COVID-19. Izgledno je da je takvih propusta više, budući da se naše reakcije i “podizanja zastavica” uglavnom temelje na bolno očitim, odnosno lako uočljivim propustima.

>>>Stožer u dva dana propustio dvije smrti | COVID-19 |10. rujan

Stožer je nakon serije propusta, od kojih se posljednji dogodio prošloga vikenda tijekom kojeg je u glavnom izvješću ponovno prešućena smrt osobe oboljele od covida, danas propustio izvijestiti o čak 14 zaraza, što je u rangu s najgorim ljetnim “lapsusima”.

>>>Tri (4) smrti, 212 zaraza: COVID-19 | 26. rujan | detalji

Javnost mora znati da je riječ o postojanom, patološkom “modusu operandi”. Htio ne htio, Stožer kroz ovakve, na trenutke kolosalne propuste koji kumulativno broje stotine i stotine prešućenih slučajeva, a sve uz obranu koja se u suštini svodi na “nesposobni smo pa nam nemojte zamjeriti”, zapravo postojano i bez sankcija dezinformira i laže građane unutar i izvan Hrvatske.

>>>Stožer opet brije, ili jednostavno laže – službene brojke u neskladu: COVID-19/28. lipanj

Da stvar bude neugodnija, propusti se nastavljaju u trenutku kad Grabancijaš prima dojave zabrinutih građana koji govore da je zbilja puno ozbiljnija od one kakvu sugerira ili možda lažira Stožer ili izjava koje s javnošću dijeli ministar zdravstva Vili Beroš. Primjerice, mi smo ususret današnjem proširenju kapaciteta za oboljele od COVID-19 u riječkoj bolnici dobili informaciju da je situacija u Primorsko-goranskoj županiji loša a broj oboljelih veći “od onog što puštaju na TV-u”. Mi smo 24. rujna razgovarali s osobama iz riječkog KBC-a i Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije te nam je rečeno da je “sve OK”, da bi danas takva konstatacija bila opovrgnuta akcijom, ako već ne i riječima.

>>>Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbeno, sve je OK

Slično je i s Virovitičko-podravskom županijom, odakle nam također stižu dojave zabrinjavajućeg sadržaja. Riječ je o u županiji koja je stezanje mjera zatražila iako prema izvješćima lokalnog stožera bilježi, u odnosu na druga žarišta, malen, reklo bi se neznatan broj zaraza. Riječ je također o županiji koja izrazito često ne navodi broj provedenih testova, ili propušta izvijestiti o situaciju u dnevnom ritmu, što se dogodilo danas, tri dana nakon što su protuepidemijske mjere usprkos benignim službenim izvještajima produljene do 11. listopada.

Podsjetimo za kraj i na anketu koja pokazuje da Stožer uživa povjerenje samo 14% čitatelja RTL-a, što je, s obzirom na navedeno i/ili prešućeno možda i začuđujuće velik postotak.

>>>Stožer propustio izvijestiti o jednoj smrti, 8 zaraza: COVID-19 | 30. kolovoz

Podsjetimo za kraj i da Stožer rado navodi dob osoba kojima je COVID-19 život prekinuo u poznim godinama, dok informacije o tome kako je od početka epidemije u KBC-u Split preminulo troje djece do javnost stižu gotovo pa slučajno, kad pojedini liječnici osjete poriv da djeluju i informiraju u skladu s etičkim načelima koja ih obvezuju.

>>>Hrvatska u sustav za nadzor epidemije upisuje samo temeljne podatke: ECDC

Kako bilo, ostaje apsolutna, neosporna činjenica da Stožer, svjesno ili nesvjesno, hotimice ili ne, postojano i uporno umanjuje broj zaraza, a od nedavno i broj umrlih u praksi koja bi u demokratskom društvu trebala biti neprihvatljiva.

Comments (4)

  1. […] Propusti i netransparentnost Stožera poprimaju patološke razmjere: COVID-19 | 28… 28/09/2020 […]

  2. […] >>>Propusti i netransparentnost Stožera poprimaju patološke razmjere: COVID-19 | 28. ruja… […]

  3. […] >>>Propusti i netransparentnost Stožera poprimaju patološke razmjere: COVID-19 | 28. ruja… […]

  4. […] >>>Propusti i netransparentnost Stožera poprimaju patološke razmjere: COVID-19 | 28. ruja… […]

Comments are closed.