PolitikaPreporučeno

Katarza – mudrost, hrabrost, ljudskost i pobjeda nad nacionalizmom | 70 godina EP-a

Europski parlament je u utorak u Strasbourgu obilježio sedamdeset godina te europske institucije svečanom ceremonijom kojoj je prisustvovao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

>>>U EP-u najutjecajniji Nijemci, od hrvatskih zastupnika Zovko i Picula | EU Matrix

“Europa je način života. Nije slučajno da je europska zastava podignuta u Hersonu nakon višemjesečne brutalne okupacije. Podignuta je zato što simbolizira nadu, hrabrost i uvjerenje”, poručila je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Predsjednica parlamenta je u govoru istaknula kako je europski projekt ujedinio narode i postao okvir borbe za prava i dostojanstvo ljudi.

>>>Poziv na izmjenu Ugovora, performans vizionarske mladeži: veliko finale COFOE

“Iz pepela rata pronašli smo mudrost, hrabrost i ljudskost da budemo zajedno, srušimo zidove te ujedinimo ljude i narode. Zajedno možemo nastaviti našu misiju da se uhvatimo u koštac s generacijskim nejednakostima, da se borimo protiv siromaštva, da budemo sigurniji i osiguramo našu sigurnost, da osiguramo jednake mogućnosti, da se borimo protiv diskriminacije, da se zauzmemo za žene, da pokažemo našoj LGBTIQ zajednici da je ovo uistinu zona slobode, da stvorimo okvir za prosperitet i gospodarski rast, pobijedimo klimatske promjene i pomognemo stvaranju radnih mjesta kako bi osigurali dostojanstvo svima”, rekla je Metsola.

Belgijski premijer Alexander de Croo; Foto: Eric Vidal/EP
Katarza, pobjeda nad nacionalizmom

Govore su održali premijeri zemalja u kojima su smještene glavne europske institucije – belgijski premijer Alexander de Croo, premijer Luksemburga Xavier Bettell i francuska premijerka Elisabeth Borne.

De Croo je istaknuo kako Europski parlament “predstavlja katarzu u dugoj povijesti nasilja između europskih zemalja i pobjedu čovječanstva nad nacionalizmom“.

>>>Schumanova deklaracija (tag)

Prije 70 godina osnovana je Zajednička skupština Europske zajednice za ugljen i čelik koju su osnovale Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg.

Premijer Luxembourga, Xavier Bettel; Foto: Eric Vidal/EP

Europsku zajednicu za ugljen i čelik smatra se pretečom Europske unije, a Zajedničku skupštinu pretečom Europskog parlamenta.

Jandroković: europski projekt osigurao je mir

“Sedamdeset godina je prošlo i sasvim je sigurno da je europski projekt osigurao da Europa živi sve to vrijeme u miru. Europa je bila i u 19. i u 20. stoljeću kontinent koji su obilježili brojni ratni sukobi”, kazao je novinarima u Europskom parlamentu Jandroković.

>>>Sa zaključcima najveće demokratske farse u povijesti Unije upoznato 4% Hrvata

“Otkako je osnovana Europski unija, a Europski parlament važna je sastavnica europskih integracija, Europa je živjela u miru“, dodao je.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola; Foto: Eric Vidal/EP

Predsjednik Hrvatskog sabora je istaknuo da su faktori poput ruske agresije na Ukrajinu, covida-19, populizma i demagogije, utjecali na to da su “temelji naše zajednice uzdrmani, kao i vrijednosti na kojima počiva Europska unija”.

>>>Hrvatska među 13 članica koje se protive izmjeni Ugovora

“Za njih se moramo svakodnevno boriti. Sloboda, demokracija i mir ne dolaze sami po sebi. Za njih je potrebno uložiti mnogo truda, mnogo energije, a ponekad i žrtve“, dodao je.

“Bez mira, demokracije i slobode nema prosperiteta”, dodao je.

Foto: Eric Vidal/EP
Koordinacija

Europski parlament vjerojatno će u srijedu proglasiti Rusiju državom sponzorom terorizmom.

Upitan hoće li Hrvatski sabor pokrenuti sličnu inicijativu, Jandroković je kazao da Hrvatska “snažno podupire Ukrajinu od samog početka“, dok je Hrvatski sabor deklaracijom izrazio podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

“Koordinirat ćemo svoje aktivnosti i s obzirom na naše iskustvo iz 90-ih godina prošloga stoljeća, mi smo čvrsto uz ukrajinski narod. Razumijemo, vjerojatno i mnogo bolje nego mnogi što se točno tamo događa. Tako da će sasvim sigurno naši potezi biti onakvi koji će pomoći Ukrajincima u njihovoj pravednoj borbi za slobodu”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Pratite nas na Google vijestima