Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kina koketira s deflacijom

Kineske proizvođačke cijene u lipnju su pale u najbržem ritmu u više od sedam godina, dok potrošačke cijene koketiraju s deflacijom, što snaži očekivanja o novim fiskalnim poticajima.

Reuters piše da propadanje cijena pri izlasku iz tvornica ne sluti na dobro.

“Mislimo da izazovniji deflatorni okoliš i oštro usporavanje zamašnjaka rasta podržava naše gledište da će (kineska središnja banka) PBOC ući u ciklus rezanja (kamatnih) stopa,” napisali su u istraživačkoj noti iz Barclaysa.

Indeks proizvođačkih cijena (PPI) u lipnju je pao deveti mjesec zaredom i sada je 5.4% manji nego godinu prije, izvijestili su u ponedjeljak iz Nacionalnog biroa za statistiku (NBS). Riječ je o najoštrijem posrtanju od studenog 2015. godine.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) na godišnjoj je razini stagnirao, nakon rasta za 0.2% u svibnju.

>>>Europska gospodarska komora u Kini bilježi propadanje trgovinskih odnosa, investicija

Nomura očekuje da će potrošačka inflacija u srpnju pasti za 0.5% u poredbi s istim mjesecom lani.

“Očekujemo rast referentne inflacije za oko 1% do kraja godine,” rekli su iz Capital Economicsa. “Ali to bi i dalje bilo meko i ne bi ograničavalo sposobnost PBOC-a da još opusti politiku.”

Peking je ciljanu godišnju stopu rasta potrošačkih cijena za 2023. godinu odredio na oko 3%. Cijene su s 2021. na 2022. godinu rasle za 2%.

>>>Oštro propadanje kineskog izvoza | svibanj 2023.

Slabost Kine dio je širih trendova. Europodručje je s krajem prvog tromjesečja 2023. godine uronilo u plitku recesiju u kojoj se našlo i najsnažnije europsko gospodarstvo, Njemačka.

Pojedini brokeri i analitičari u posljednjim tjednima navigiraju dok prognoziraju i recesijski kraj godine u Americi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Neugodni su i drugi recentni indikatori. Proizvođačke cijene u lipnju su pale u najbržem ritmu u više od sedam godina, dok potrošačke cijene koketiraju s deflacijom. […]

Comments are closed.