Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kina planira 280 milijardi dolara investicija u iranske sektore na udaru američkih sankcija

Kina planira investirati 280 milijardi dolara u iranski naftni i plinski sektor na udaru američkih sankcija, doznaje u ekskluzivnoj maniri Petroleum Economist, magazin usko specijaliziran za područje energetike.

Pozivajući se na stariji izvor iz iranskog Ministarstva za naftu, magazin navodi da su goleme investicije dogovorene u okviru partnerstvu započetog 2016. godine. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je krajem kolovoza ove godine posjetio Kinu i zatražio ubrzanje provođenja sporazuma što uključuje i dodatnih 120 milijardi dolara investicija u iranski naftni sektor i popratnu infrastrukturu.

Izvor je naveo da glavne točke novog sporazuma neće biti javno objavljenje iako snažno remete odnos snaga na svjetskom tržištu nafte i plina.

>>>Mentalna retardacija i obliteracija u verbalnom prepucavanju Trumpa i Irana

Prema kolovoškom izdanju magazina, Iran će novac dobiti kroz razdoblje od pet godina nakon što dogovor stupi na snagu i zauzvrat će Kini omogućiti povlašteni položaj u državnim tenderima za nove, zamrznute ili nedovršene petrokemijske projekte uključujući razvoj naftnih i plinskih polja.

Kina će osigurati velik dio osoblja za njihovo provođenje, što uključuje razmještanje 5,000 kineskih zaštitara na iranski teritorij kao i osoblje za zaštitu prijevoza nafte i plina kroz Perzijski zaljev, rekao je izvor PE-a.

>>>Kina SAD-u: probudite se i pomirišite kavu

Sporazum Kini osigurava i povlaštene cijene nafte i plina s klauzulom odgode plaćanja na dvije godine ukoliko se transakcije obavljaju u kineskoj ili nekoj drugoj “mekoj valuti”. Prema izvoru, Kina će u prosjeku dobiti popust od oko 32% na iranske petrokemijske proizvode i sirovinu.