Politika

Komisija predložila deveti paket sankcija Rusiji

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij; Foto: Christophe Licoppe/EC

Europska komisija (EK) je u srijedu predložila deveti paket sankcija protiv Rusije, uključujući sankcioniranje još 200 pojedinaca i pravnih osoba te tri banke.

“Osam dosadašnjih paketa sankcija već jako nagrizaju Rusiju, a danas pojačavamo pritisak devetim paketom sankcija”, rekla je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

>>>Komisija predložila direktivu o kaznenom progonu za kršenje sankcija Rusiji

Dodala je da Rusija nastavlja sijati smrt i razaranje Ukrajini te da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu, nastojeći paralizirati zemlju početkom zime.

“Stojimo uz Ukrajinu i natjerat ćemo Rusiju da plati za svoju okrutnost”, istaknula je predsjednica EK-a.

>>>Uočite razmjere propagande, moralnog i strateškog propadanja Komisije na uzorku ruskog BDP-a

Deveti paket sankcija uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni časnici, obrambene tvrtke, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

>>>Nizozemska je ruskim kompanijama odobrila najmanje 91 izuzetak od sankcija

EK predlaže i uvođenje sankcija protiv još tri ruske banke te punu zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao “Putinov bankomat”.

Predlažu se i dodatna ograničenja za izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne kemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za ruski ratni stroj.

>>>Zaharova: europski suicid potiče Amerika

Također se predlaže zabrana izvoza svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica te motora za bespilotne letjelice u Rusiju i izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove.

>>>Zapadnjačke sankcije pune ruske državne kofere

Predlaže se i u udar na ruski propagandni stroj, zabranom četiri dodatna kanala i drugih platformi za distribuciju sadržaja.

Pratite nas na Google vijestima