Politika

Komisija predstavila strategiju o pravima djeteta i jamstvo za djecu

Europska komisija je u srijedu predstavila prvu strategiju EU-a o pravima djeteta i prijedlog preporuka o uspostavi europskog jamstva za djecu, koja u velikom broju, čak 22 posto, odrastaju u rizičnim uvjetima, prijeti im siromaštvo ili socijalna isključenost.

“Pandemija covida-19 pokazala je koliko je djece izloženo riziku, ne samo od siromaštva, nego ih je puno koji nemaju pristup internetu, zdravstvenoj skrbi, stanovanju, hrani”, izjavila je potpredsjednica Komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica.

>>>Pirnat-Dragičević pozvala kandidate za EP da formalno postanu ‘Prvaci prava djece’

“Stanje u EU-u i prije pandemije bilo je takvo da je 22 posto djece odrastalo u rizičnim uvjetima, prijetilo im je siromaštvo ili socijalna isključenost, što je nezamislivo. Nejednakosti su veće nego ikad prije. To alarmantno stanje moramo prekinuti i osigurati zdrave obroke, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i odgovarajući smještaj za svu djecu kojoj je to potrebno, bez obzira na njihovo podrijetlo”, izjavio je povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

Komisija također preporučuje da države članice osiguraju zdravu prehranu i odgovarajuće stanovanje za djecu kojoj je potrebna pomoć. Primjerice, djeca bi trebala dobivati zdrave obroke i drugim danima, a ne samo kada su u školi, a beskućnicima i njihovim obiteljima trebao bi se osigurati odgovarajući smještaj.

Pri definiranju kategorije djece kojoj je potrebna pomoć i osmišljavanju nacionalnih mjera, države članice trebale bi uzeti u obzir posebna obilježja i potrebe djece u nepovoljnom položaju, kao što su beskućništvo, invaliditet, nesigurna obiteljska situacija, migrantsko, rasno ili etničko podrijetlo.

>>>Hrvatska dobila 2.460.840 eura za besplatno voće, povrće i mlijeko u školama

Financijska sredstva EU-a za potporu tim mjerama dostupna su u okviru Europskog socijalnog fonda plus (EFS+), kojim se financiraju projekti za poticanje socijalne uključenosti, borbe protiv siromaštva i ulaganja u ljude, Europskog fonda za regionalni razvoj, fonda InvestEU i Mehanizma za oporavak i otpornost.