PolitikaPreporučeno

Komisija uvjetovala slobodu kretanja covid potvrdama, docjepljivanjem

Europska komisija je u utorak usvojila nova pravila prema kojima će covid potvrde vrijediti devet mjeseci, odnosno 270 dana nakon primarnog cijepljenja, a rok valjanosti potvrda nakon booster doze još nije određen jer zasad nema dovoljno znanstvenih dokaza koliko traje zaštita nakon dodatnog cijepljenja.

Prema novim pravilima za putovanja unutar EU-a, države članice moraju prihvatiti sve certifikate o cijepljenju izdane unutar devet mjeseci od primanja posljednje doze primarnog cijepljenja. Države članice nemaju pravo utvrditi kraće ni dulje razdoblje valjanosti.

>>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjepljivanje

Kako bi se članicama omogućilo dovoljno vremena za tehničku provedbu razdoblja prihvaćanja i kampanje cijepljenja dodatnim dozama, nova bi se pravila trebala primjenjivati od 1. veljače 2022.

Delegirani akt

Komisija je usvojila nova pravila delegiranim aktom, što znači da se odluka može srušiti samo kvalificiranom većinom vlada zemalja članica ili običnom većinom članova Europskog parlamenta, što nije izgledno.

Temeljem komisijine odluke članice EU-a morat će dozvoliti pristup putnicima koji su primili propisane doze.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

Iznimka će biti pogoršanje stanja kad će moći uvesti dodatna ograničenja poput karantene ili negativnih testova.

Nekoliko država poput Italije, Grčke ili Portugala sada od potpuno cijepljenih putnika traži i negativne testove.

Uvjetovanje slobode docjepljivanjem

Novim pravilima za putovanja unutar EU-a usklađuju se različita pravila u državama članicama. Razdoblje valjanosti temelji se na smjernicama Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)  prema kojima se docjepljivanje preporučuje najkasnije šest mjeseci nakon završetka prvog ciklusa cijepljenja. Potvrda ostaje valjana tijekom dodatnog razdoblja od tri mjeseca nakon tih šest mjeseci kako bi se nacionalne kampanje cijepljenja mogle prilagoditi te kako bi se građanima omogućio pristup docjepljivanju.

>>>Komisija nabavila monstruoznih pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

Komisija stoga poziva države članice da hitno poduzmu potrebne mjere kako bi omogućile docjepljivanje osobama čije će dosadašnje potvrde o cijepljenju uskoro isteći.

Glasnogovornik Komisije Christian Wigand rekao je na konferencije za novinare da trajanje digitalne potvrde nakon primanja booster doze zasad nije regulirano i da će se to napraviti naknadno.

“Trajanje potvrda nakon booster doze nije danas regulirano iz jednostavnog razloga što moramo prikupiti još više znanstvenih dokaza za donošenje informirane odluke u kasnijoj fazi, ali zasad to nije regulirano”, rekao je Wigand.

Kodiranje

Komisija je u utorak također prilagodila i pravila za kodiranje potvrda o cijepljenju kako bi se osiguralo da se potvrde o primarnom cijepljenju mogu lakše razlikovati od potvrda o cijepljenju izdanih nakon primanja dodatne doze.

Dodatne doze bilježit će se na sljedeći način: 3/3 za dodatnu dozu nakon primarnog cijepljenja od dvije doze i 2/1 za dodatnu dozu nakon primarnog cijepljenja za koje je predviđena jedna doza ili za jednu dozu cjepiva za koje je predviđeno cijepljenje s dvije doze, kod osoba koje su preboljele bolest.

Rok trajanja

Razdoblje valjanosti neće biti kodirano u samoj potvrdi. Umjesto toga će se prilagoditi mobilne aplikacije koje se upotrebljavaju za provjeru digitalnih covid potvrda. Ako je od cijepljenja proteklo više od 270 dana, mobilna aplikacija će naznačiti da je potvrda istekla.

Što se tiče mjera pojedinih država članica koje za ulazak na svoj teritorij traže PCR test bez obzira je li osoba cijepljena, glasnogovornik Komisije kaže da je tu riječ o različitoj stvari, o mjerama donesenim zbog omikron varijante.

>>>Izvjestiteljica: 2,5 milijarde eura javnog novca potrošeno bez ikakve kontrole | covid profiterstvo

“O takvim mjerama države članice moraju unaprijed obavijestiti Komisiju. One ne dovode u pitanje prihvaćanje potvrda kao takvih, nego je to neka vrsta odgovora na kriznu situaciju”, rekao je Wigand.