Biznis i ekonomijaPreporučeno

Lagarde će krojače monetarnih smjernica spustiti iz ‘kule od slonovače’: de Guindos

Luis de Guindos

Christine Lagarde će krojače monetarnih smjernica Europske središnje banke spustiti iz “kule od slonovače” i natjerati na suočavanje s političkim realnostima eurozone, izjavio je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos u intervjuu objavljenom u subotu.

Lagarde, bivša francuska ministrica financija i šefica Međunarodnog monetarnog fonda s 1. studenim preuzima dužnost predsjednice ECB-a od Maria Draghija iako nema formalnog treninga u ekonomici.

>>>Lagarde će komunikacijom uhvatiti uši običnih ljudi

“Središnji bankari već neko vrijeme rade u kuli od slonovače,” izjavio je de Guindos za španjolski dnevni list El Pais. “Christine Lagarde, sebe da ne spominjem, dobro je upoznata s mehanizmima europodručja. Donosioci odluka ECB-a moraju razumjeti kontekst, donositi razborite izbore između alternativa i prigodno komunicirati,” podsjetio je bivši španjolski ministar financija u razgovoru povedenom 11. listopada.

ECB od 2013. godine provodi izrazito ekspanzivnu monetarnu politiku u nastojanju da postigne ciljanu inflaciju od blizu ali ispod 2 posto u srednjem rokom što mu ne polazi za rukom iako je kroz programe kvantitativnog popuštanja stvoreno više od 2.6 bilijuna eura. Banka je podjednako neuspješna u uvjeravanju političara da su za postizanje cilja uz monetarne nužni i fiskalni poticaji kojima se posebno opiru zemlje iz jezgre eurozone poput Nizozemske i Njemačke.

>>>Njemačka sokolica Lautenschlaeger dala otkaz u ECB-u

De Guindos u intervjuu brani politiku ECB-a pod upravom Draghija, dok priznaje da nuspojave golemog stvaranja novca postaju sve vidljivije i da krojači smjernica zapravo nemaju sve odgovore. “Inflacija je uistinu ispod cilja već neko vrijeme, ali iza toga su strukturne promjene za koje još nemamo potpuno objašnjenje,” rekao je.

>>>Rehn upozorio na ‘japanifikaciju’ inflacijskih očekivanja u eurozoni

Grabancijaš u izvještavanju o monetarnoj i fiskalnoj politici postojano ističe da su strukturni promašaji poput neoliberalnih reformi tržišta rada radi postizanja konkurentnosti i uvođenje “rada bez radnog odnosa” širom europske periferije, a posebice u poltronskoj Hrvatskoj (recept je stigao iz Njemačke), izrazito deflatorne prirode te da je apsolutni promašaj u društvenom inženjeringu, za koji je odgovorna politika Europske komisije za mandata predsjednika Joséa Manuela Durãoa Barrosa, Europu uvukao u istu klopku iz koje se Japan neuspješno pokušava izvući već tri desetljeća.

Grabancijaš/Reuters