PolitikaPreporučeno

Lider ruske opozicije Navalni ‘je možda otrovan’: liječnica

Jedan od znamenitijih lidera ruske oporbe, Aleksej Navalni, u nedjelju je hospitaliziran zbog akutne alergijske reakcije za koju liječnici kažu da bi mogla biti rezultat trovanja nepoznatom tvari, prenosi Reuters.

Četrdesettrogodišnjak je u bolnicu hitno prebačen iz zatvora gdje služi 30-dnevnu kaznu zbog kršenja zakona o organiziranju prosvjeda. Građani su u subotu na njegov poziv preplavili ulice Moskve i vlasti iznenadile silinom neposluha.

>>>Disidenti tražili ostavku Putina u Moskvi, privedeno više od 1,000 ljudi: VIDEO

Kira Jarmiš, glasnogovornica Navalnija, javlja da on pokazuje znakove akutne alergije “s ozbiljnim oticanjem lica i crvenilom kože.”

Liječnik iz bolnice koja ga je primila za Interfax je izjavio da je dijagnosticirana koprivnjača ili urtikarija, alergijsko oboljenje kože do kojeg može doći uslijed djelovanja širokog spektra čimbenika.

No, druga liječnica, koja je brinula o zdravlju Navalnija u prošlosti, kaže da ga je u nedjelju nakratko vidjela kroz odškrinuta i da ne može isključiti trovanje.

“Ne možemo isključiti da je toksično oštećenje kože i sluznice od nepoznate kemijske tvari naneseno uz pomoć ‘treće strane”, napisala je Anastasia Vasiljeva na Facebooku gdje je opisala crvenilo na gornjem dijelu Navalnijeva tijela, lezije na koži i curenje iz njegova oka. Navalni je u 2017. godini pretrpio napad “zeljonkom” (wiki), zelenom bojom s dezinfekcijskim kemikalija i umalo ostao bez desnog oka.

>>>Rekordnih 20 posto Rusa želi otići iz Rusije

Vasiljeva je zatražila uzorke posteljine, kože i kose za ispitivanje na kemikalije i navela kako joj je uskraćen prikladan pregled pacijenta, što nalazi sumnjivim.

U odvojenoj objavi na Facebooku, Navalnijeva odvjetnica Olga Mikhailova piše da liječnici ne znaju što je izazvalo reakciju i da su simptomi neobični budući da njezin klijent nikad nije patio od alergije.