PolitikaPreporučeno

Manevar prognanog konzervativca prisilio Johnsona da zatraži odgodu brexita

Britanski premijer Boris Johnson u subotu je nevoljko i bez potpisa zatražio odgodu brexita nakon još jednog poraza u parlamentu. Izvor iz vlade je rekao za Reuters da su poslana tri pisma predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku; jedno sadrži fotokopiju teksta zakona, poznatog kao “Benn Act”, i zahtjev za odgodu, drugo navodi da vlada jednostavno štuje zakon i treće u kojem Johnson piše da on osobno ne želi prolongaciju.

>>>Detalji ‘poštenog i razumnog’ sporazuma o razvodu s Britanijom

“Ja sam jasno dao do znanja otkad sam postao premijer i danas to ponovio pred parlamentom, moje je gledište i pozicija vlade da bi daljnje produljenje (roka) štetilo interesima Ujedinjenog Kraljevstva i naših EU partnera te našim međusobnim odnosima,” napisao je.

Tusk je potvrdio primitak diplomatskih nota: “Ja ću započeti konzultacije s EU liderima o našoj reakciji,” objavio je na Twitteru.

“Benn Act”

Johnson je u subotu s ufanjem očekivao da će britanski zakonodavci blagosloviti razvod i prekinuti trogodišnju trakavicu, ali se situacija okrenula naglavačke nakon što je s 322 glasa za i 306 glasova protiv usvojen amandman Sir Olivera Letwina, konzervativca kojeg je premijer izbacio iz stranke.

>>>Britanski parlament podržao odgodu brexita, Johnson iz stranke izbacio 21 pobunjenika

Amandman traži da se prije prihvaćanja sporazuma njegovi dijelovi pretoče u zakon, čime je aktiviran drugi akt, usvojen prošlog mjeseca, koji premijera obvezuje da zatraži tromjesečnu odgodu brexita ako do 19. listopada ne osigura parlamentarnu podršku za novi dogovor ili izlazak bez sporazuma, navodi BBC. Taj je akt, dizajniran isključivo kako bi premijera spriječio u neurednom izlasku, osmislio laburist Hilary Benn.

Johnson je u posljednjim mjesecima znao govoriti da bi se radije našao “mrtav u jarku” nego zatražio još jedno pomicanje “deadlinea”. On je u subotu, nakon poraza, još uvijek sugerirao da će “pronaći izlaz”.

“Ja neću pregovarati o odgodi s EU, niti me zakon na to prisiljava,” rekao je.

Iako su njegove namjere nejasne, BBC se poigrava s nekolicinom teorija, uključujući da bi pojedine članice EU-a mogle prihvatiti poruku iz pisma da vlada ne želi odgodu. Britanski mediji su početkom listopada sugerirali da bi Johnsonu u pomoć mogao priskočiti mađarski premijer Viktor Orban. Sklonost završetku drame sa ili bez sporazuma u rujnu je signalizirala i Nizozemska.