PolitikaPreporučeno

Međunarodni olimpijski odbor odbacio ukrajinsku klevetu

Međunarodni olimpijski odbor (IOC) u ponedjeljak je odbacio oštru i “klevetničku” kritiku ukrajinskih dužnosnika koji drže da je potencijalno sudjelovanje ruskih sportaša na olimpijskim igrama u Parizu “nedopustivo”.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak prošlog je vikenda tijelo sa sjedištem u švicarskom gradu Lausanne optužio za promicanje “nasilja, masovnog ubojstva, uništenja”.

>>>Web zabavlja kismet transrodne klizačice | VIDEO

U ponedjeljak je rekao da bi sudjelovanje Rusije na igrama Kremlju dalo “platformu za promociju genocida.”

Rječitu kampanju protiv Rusa na olimpijadi u 2024. godini vodi i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

On je u ponedjeljak u redovitom večernjem obraćanju naciji zavjetovao da će Ukrajina “strukture sporta i međunarodni olimpijski pokret štititi od diskreditacije kroz napore pojednih predstavnika sportske birokracije da ruskim atletičarima dopuste međunarodno natjecanje”.

>>>Zelenskij zatražio još američkog novca; pundit Carlson: Tko si ti, trolu? Daj se makni.

“IOC na najsnažniji mogući način odbacuje ovu i druge klevetničke izjave,” rekli su u reakciji iz odbora. “One ne mogu služiti kao temelj ikakve konstruktivne rasprave.”

Odbor je prošlog tjedna pozdravio prijedlog Olimpijskog vijeća Azije da se ruskim i bjeloruskim atletičarima otvori šansa za natjecanje u Aziji.

>>>‘Sjenka diktature’: Ukrajina usvojila zakon koji otvara vrata medijskoj kontroli, cenzuri

IOC je pritom podcrtao da svaka sportska federacija ima “svoje ovlasti za organizaciju svojih međunarodnih natjecanja”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u komentaru je navelo da je svaki pokušaj da se ruske sportaše izgura iz međunarodnog sporta zbog “specijalne vojne operacije” u Ukrajini “osuđen na propast”.

Grabancijaš/Reuters

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima