PolitikaPreporučeno

Biden odbacio pozive za dostavu vojnih mlažnjaka, na bojišnici ‘ruska odmazda’

Ukrajinski vojnik motri bojišnicu; Foto: ABC News/YouTube

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u ponedjeljak je odbacio pozive Kijeva za dostavu borbenih lovaca F-16, dok konsolidirane ruske snage nastavljaju s pomicanjem linija bojišnice na sjeveroistoku Ukrajine.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Kijev je borbene mlažnjake zatražio nakon što su SAD i njegovi saveznici zavjetovali eskalaciju posredničkog rata i objavili nakanu da branitelje opskrbe s više od 300 borbenih tenkova.

>>>Scholz odbacio pozive na eskalaciju: nećemo dopustiti rat između NATO-a i Rusije

Upitan hoće li SAD osigurati mlažnjake, Joe Biden je u Bijeloj kući odgovorio s kratkim “Ne”.

Njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je u redovitom večernjem obraćanju naciji rekao da Rusija snaži odmazdu za otpor invaziji s nepokolebljivim napadima na istoku.

>>>Zelenskij pozvao na žurnu isporuku oružja, citirao ‘izrazito tešku’ situaciju u Donjecku

Njegova administracija na ruski protunapad upozorava već tjednima, pritisak je sada uočljiv duž čitave istočne bojišnice uz procjene pojedinih analitičara da su najavljene pošiljke zapadnjačke smrtonosne pomoći ubrzale ruske planove za preuzimanjem kontrole nad četiri oblasti koje je predsjednik Vladimir Putin s krajem rujna 2022. godine pripojio Rusiji.

Bitka za “svaki metar”

U uobičajenoj kakofoniji nepouzdanih informacija s bojišnice koje neovisno ne mogu provjeriti niti najmoćnije izvještajne agencije svijeta u ponedjeljak se ističe tvrdnja Denisa Pušilina, upravitelja oblasti Donjeck odanog Kremlju, da su ruske snage osigurale uporište u rudarskom gradu Vuledaru čije su ruine snažna ukrajinska utvrda od početka rata.

Pušilin je za rusku izvještajnu agenciju TASS rekao da su ukrajinske snage prisiljene na postojano slanje pojačanja u Bahmut, Marinku i Vuledar.

Naveo je da ruske snage bilježe rudimentarne uspjehe jer se “ovdje vodi bitka za doslovce svaki metar”.

>>>Wagner tvrdi da je osvojio Blagodatne, stegnuo obruč oko Bahmuta

Njegov savjetnik, Jan Gagin, odvojeno je izjavio da su plaćenici Wagnera preuzeli djelomičnu kontrolu nad cestom koja služi za opskrbu ukrajinskih branitelja u Bahmutu.

Wagner je u subotu objavio videozapis koji sugerira da su njegovi borci osvojili selo Blagodatne (Blahodatne) smješteno sjeverno od Bahmuta.

Kijev je u ponedjeljak ustrajao u tvrdnjama da branitelji odolijevaju napadima na Vuledar i Blagodatne, no Reuters piše kako “postoje indicije postupnog” ruskog napretka.

Zelenskij je rekao da su ruski napadi na istoku nepokolebljivi unatoč teškim gubicima napadača. Ofenzivu je oslikao kao odmazdu za ukrajinsku protuofenzivu koja se odigrala krajem rujna 2022. godine.

>>>SAD potvrdio pošiljku Abramsa; Kremlj: gorjet će poput svega ostalog

“Mislim da Rusija uistinu želi svoju veliku osvetu. Mislim da su ju oni već započeli,” rekao je novinarima u južnog lučkom gradu Odesi.

Ukrajinski pukovnik i vojni analitičar Mikola Salamaha za ukrajinski je radio NV izjavio da Rusi u napadu na Vuledar trpe teške gubitke.

“Grad je na uzvisini, tamo je stvoren izrazito snažan obrambeni hub,” rekao je. “Ovo je ponavljanje situacije u Bahmutu – ukrajinske oružane snage lome val za valom ruskih vojnika.”

Dinamika

Uočljivo je da su najavljene pošiljke novog oružja Ukrajini rezultirale promjenom dinamike na bojišnici i ubrzale rusku ofenzivu jer Kremlj teritorij želi osigurati prije dolaska zapadnjačkih tenkova za čije će razmještanje trebati mjeseci.

>>>Ukrajina potvrdila pad Soledara | VIDEO

Zelenskij u posljednjim danima postojano poziva na ubrzanje isporuke kako bi Ukrajina mogla povesti protuofenzivu.

Glasnogovornik Kremlja i drugi ruski dužnosnici istovremeno umanjuju značaj naoružavanja Kijeva.

NATO zemlje sve više i više postaju izravno umiješane u sukob – ali to nema potencijal za promjenu slijeda događaja niti će to učiniti,” rekao je Dmitrij Peskov.

>>>Lista zapadnjačkog vojnog hardvera, smrtonosne pomoći za Ukrajinu

Institut za izučavanja rata, think-tank sa sjedištem u SAD-u, u posljednjoj je procjeni naveo da je “neuspjeh Zapada da (lani) pruži neophodni materijal” jedan od glavnih razloga za zastoj u ukrajinskoj protuofenzivi i impasse koji traje od studenoga.

>>>Branitelji Bahmuta gube ‘troznamenkasti broj vojnika dnevno’ | BND

Istraživači su u izvještaju odvagnuli da je zaziranje Rusiji omogućilo da osnaži pritisak na Bahmut i utvrdi bojišnicu, ali da nakon dolaska novog vala oružja još uvijek postoje izgledi za povratak teritorija.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima