PreporučenoTech

Mercedes najavio automobile sa ‘superračunalima’, dogovorio suradnju s Googleom

Mercedes-Benz u srijedu je rekao da se udružuje s Googleom (Alphabet) kako bi u svakom od svojih modela sa senzorima za automatsku i/ili autonomnu vožnju ponudio vrhunsku navigaciju i “performanse poput super-računalnih”.

Proglas stiže uslijed generalne tranzicije automobilske industrije prema vrlim novim tehnologijama i električnom pogonu gdje američki proizvođač Tesla slovi kao aktualni prvak.

>>>Daimler najavio 60 milijardi eura investicija u elektrifikaciju, digitalizaciju i autonomnu vožnju

Predsjednik uprave i izvršni direktor Mercedes-Benza, Ola Källenius, u srijedu je rekao da će kompanija produbiti i svoje partnerstvo s proizvođačem poluvodiča Nvidia Corp s kojim surađuje na razvoju sustava automatske ili atuonomne vožnje od 2020. godine.

“Plaćate samo za znatno subvencionirani čip, a zatim smišljate kako maksimizirati zajednički prihod,” rekao je, podcrtavši da strategija smanjuje nepovratne troškove čak i ako vozači ne uključe svaku od novih značajki koje čipovi omogućavaju.

Monetizacija

Dodao je da će kupci najnapredniju tehnologiju i dodatnu opremu, poput dragocjenih Lidar radara, plaćati kao dodatnu opciju.

>>>Tesla zatražio uklanjanje oglasa u kojem autopilot gazi lutke djece | VIDEO

Lidar slovi kao najsigurniji senzor za autonomnu vožnju “treće razine”. Vlasnik Tesle, Elon Musk, u svojim automobilima koristi jeftinije, ali i nepouzdanije sustave kamera, iako je dao naslutiti da bi se strategija mogla izmijeniti.

Proizvođač senzora za “samoupravljanje” vozila, Luminar Technologies, u kojem Mercedes uživa majušni udjel, u srijedu je također izvijestio o novom, više milijardi dolara vrijednom ugovoru s njemačkim proizvođačem koji podrazumijeva integraciju čula u široku paletu vozila do 2025. godine.

Dionice Luminara po objavi su skočile više od 28%.

Lonac zlata

Reuters piše da su najave i proglasi Mercedesa na eventu održanom u Sunnyvaleu, Kalifornija, rezultat strateškog pozicioniranja koje traje godinama čiji je cilj osigurati kontrolu nad integracijom i monetizacijom softverske jezgre koja je lani donijela milijardu eura prihoda.

>>>Mercedes-Benz odbacuje posrednike, čuva maržu

Kompanija očekuje da će prihodi od aktivacije dodatnih softverskih značajki i novog operativnog sustava (MB.OS) nastaviti rasti u milijardama da bi do 2030. godine bili blizu dvije znamenke.

Navedene su procjene pritom suzdržanije od konkurentskih.

“Mi poduzimamo razborit pristup jer u ovom stupnju nitko ne zna koliko je veliki potencijal ovog lonca sa zlatom,” rekao je Källenius.

Partnerstvo s Googleom

Mercedes je najavio da će suradnja s Googleom kupcima ponuditi informacije o prometu u realnom vremenu i ponudu najboljih gradskih i drugih ruta.

>>>Stellantis i Archer dogovorili zajednički proboj na tržište zračnih taksija

Vozači će na sustavu za zabavu moći gledati YouTube, bilo na parkingu ili tijekom automatske vožnje na trećoj razini koja u pojedinim okolnostima i na pojedinim rutama omogućuje da se pogled odvrati s volana, uz uvjet da se kontrola nad vozilom preuzme u slučaju nužde.

I drugi prvaci automobilske industrije, poput General Motorsa, Renaulta, Nissana i Forda, u svoja vozila implementiraju komplementarne usluge Googlea, bila riječ o Google kartama, Google asistentu ili drugim aplikacijama.

Mercedes je u srijedu potvrdio i da će sva buduća vozila s modularnom arhitekturom imati veliki središnji digitalni ekran koji se razvlači preko čitave upravljačke ploče i prednjeg dijela kokpita.

>>>Interijer prvog električnog Mercedesa izvršne klase materijalizirao budućnost | EQS | FOTO

Kompanija je interijer prvog “modela s modularnom arhitekturom luksuza i prvog u izvršnoj klasi električnih vozila” predstavila u ožujku 2021. godine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima