PolitikaPreporučeno

Mette Frederiksen u ‘stanju šoka’ nakon fizičkog napada u Kopenhagenu

Muškarac je na ulicama Kopenhagena napao i istukao dansku premijerku Mette Frederiksen, izvijestila je danska televizija TV2.

Napadač je uhićen.

Različiti izvori navode da se premijerka nalazi u “stanju šoka”.

Nasilje stiže dva dana prije održavanja izbora za Europski parlament.

“Večerašnji napad na dansku premijerku je užasan. Nasilju nema mjesta u politici. Budi jaka, Mette!” napisala je na X-u predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Kontekst

Političko nasilje jedan je od čimbenika aktualnog izbornog ciklusa u kojem Europska komisija koristi koncept “prebunkinga” kako bi cenzurirala neželjena gledišta i građanima uskratila informacije.

Napetost izaziva inzistiranje na Zelenom dogovoru i drugim zelenim politikama nametnutima pod prijetnjom i izlikom klimatskih promjena iako je i dokonom promatraču jasno da je cilj tranzicije dokidanje europske ovisnosti o ruskim energentima.

U pojedinim dijelovima Europske unije, uključujući Slovačku gdje je napadač nedavno ustrijelio proruskog premijera Roberta Fica, napetost izaziva protivljenje postojanom produljivanju europskog posredničkog rata u Ukrajini koji, između ostalog, razara živote poljoprivrednika i drugih dionika u ukrajinskom susjedstvu.

Navedeno i nenavedeno rezultira povijesnim usponom krajnje desnice koja bi nakon nedjeljnih izbora mogla ušetati u glavnu političku struju.Povezane vijesti

Comment here