Tech

Masovni ‘prebunking’ | EU izbori 2024.

Grabancijaš bilježi da su društveni mikroblog X i druge društvene platforme ograničile i/ili cenzurirale velik broj objava povezanih s europskim izborima.

Oznake (#hashtagovi) o izborima na X-u nisu među trendovima, a platforma ne nudi niti uobičajeno automatsko završavanje relevantnih (autocomplete) tagova.

Navedeno je uočljivo već desetak dana, a osobito ususret izborima u Nizozemskoj gdje je čvrsta desnica lani ostvarila povijesni uspjeh, što je ponovila i u četvrtak.

Unatoč pozivima na animaciju birača europski izbori u subotu 8. lipnja nisu bili u trendu na društvenom mikroblogu X; Screenshot/Grabancijaš

Izrazito upadljivo “moderiranje” sadržaja dio je “prebunking” kampanje Europske komisije, Googlea i drugih dionika koji su odvagnuli da je bolje spriječiti nego liječiti te “preventivno” filtriraju, uskraćuju i/ili cenzuriraju informacije.

Navedenom se možete osvjedočiti i na google.hr gdje relevantni upiti o europskim izborima marginaliziraju vijesti, uključujući medije u glavnoj struji.

Termin “prebunking” zgodan je primjer “novogovora” iz 1984., budući da je riječ o nemušto zapakiranoj riječi “cenzura”.

Tupavo i izravno uskraćivanje informacija, slobode govora i izražavanja osobito je uočljivo u objavama povezanima s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, inače znamenitom i zloglasnom po zagovaranju i promicanju cenzure zbog čega je u Njemačkoj dobila nadimak “Zensursula”.


Povezane vijesti

Comment here