PolitikaPreporučeno

Milanović komentirao autobiografiju ‘koja se neće dopasti svima’, lik i djelo Stjepana Mesića

Predsjednik Republike Zoran Milanović prisustvovao je danas predstavljanju prvog dijela političke autobiografije bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića “Progon i nacionalno buđenje – Borba za demokratsku Hrvatsku”.

“Čestitam na vrlo ozbiljnom poslu. Ovo je vrijedna knjiga, nitko je nije dužan napisati, napisao si je i hvala ti”, rekao je predsjednik Milanović.

Govoreći o političkom djelovanju bivšeg predsjednika podsjetio je na njegove riječi prilikom otvaranje nove američke ambasade u Buzinu 2003. godine kada je – kao tadašnji predsjednik Republike – svoj govor zaključio porukom: “Vama će bolje doći Hrvatska koja misli svojom glavom, nego Hrvatska koja je poslušna”.

Promocija knjige Stjepana Mesića; Foto: Ured predsjednika

“Dvadeset godina kasnije ja sam ponosan što sam to slušao. U tom kratkom lajtmotivu vrti se cijela njegova karijera i cijelo njegovo poslanje koje morate poštovati”, rekao je Predsjednik.

“Knjigu sam skoro cijelu pročitao i nisam potpuni stranac u njegovom životu što se tiče činjenica, ne i generacijski. Međutim, za njega vrijedi maksima familije Topalović iz filma ‘Maratonci trče počasni krug’ – Tko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti”, našalio se predsjednik Milanović te dodao kako je Stjepan Mesić vodio težak život, koji je i danas pun sadržaja.

Karijera uspravnosti i karaktera

“Sada imam godina slično kao on 1991. godine. Tada je bio čovjek mojih godina i tek tada je počinjala njegova velika karijera. Jer, da nije bilo onoga kasnije, o čemu ova knjiga uglavnom govori, on bi ostao jedan zanimljivi,  pitoreskniji predsjednik jedne male općine s vezama i kontaktima u hrvatskom političkom društvu, ali za kojeg šira javnost i zajednica ne bi znali. To je bila jedna velika, i još uvijek je, značajna i uspješna karijera uspravnosti i karaktera u kojoj ja, kao političar, ne mogu reći da sam se slagao sa svim sadržajima te politike, ali s većinom jesam. Da nisam, danas ne bi bio ovdje”, poručio je predsjednik Milanović.

Za knjigu Stjepana Mesića Predsjednik je rekao da je vrijedna čitanja, dobro napisana i iskrena, ali da se neće svima dopasti. “To je receptura za nastavak ovog našeg života da konačno uđemo u nekakvu katarzu. Jer sve te pomirbe o kojima se priča, iz perspektive moje generacije su bespredmetne. Moju generaciju nije ni trebalo miriti, mi nismo bili u sukobu, mi smo odrastali normalno. Oni ranije su, nažalost, nepomirljivi. To vidimo i danas i te razlike se nikada neće izbrisati, one su i danas fokus diskursa hrvatske politike – Jasenovac, Bleiburg. Moja generacija u tome nije sudjelovala”, zaključio je predsjednik Milanović.

Promocija knjige Stjepana Mesića; Foto: Ured predsjednika

U prvom dijelu političke autobiografije “Progon i nacionalno buđenje – Borba za demokratsku Hrvatsku” Stjepan Mesić prikazuje razdoblje od svojeg rođenja 1934. do kraja 1990. godine i uspostave prve vlade u neovisnoj Hrvatskoj. Razdoblje od 1990. naovamo autor će obraditi u drugome dijelu svojih memoara.

Osim predsjednika Milanovića na predstavljanju knjige govorio je i bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan, a uz autora Stjepana Mesića knjigu su predstavili urednik i priređivač knjige Franjo Maletić te recenzenti Vlatko Cvrtila i Tvrtko Jakovina.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Grabancijaš priopćenja Ureda predsjednika Republike Hrvatske od javnog ili poslovnog interesa i značaja prenosi u izvornom obliku uz povremenu izmjenu naslova.

Comment here