PolitikaPreporučeno

Možemo! upozorilo na ‘zakon opasnih namjera’, uzurpaciju pomorskog dobra | VIDEO

Klub Zeleno-lijevog bloka u petak je  zatražio povlačenje Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (e-savjetovanje) i pozvao Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) da krene u izradu legislative koja pomorsko dobro prepoznaje kao opće i svima pripadajuće.

>>>Možemo zavjetovalo obranu javnog dobra, borbu protiv ograđivanja i naplaćivanja plaža

“Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji priprema HDZ-ova Vlada omogućuje da naše plaže koje su Ustavom RH definirane kao opće dobro dano na uživanje svima postane de facto privatno. Umjesto da je svačije, postat će nečije. To nije dobro, jer taj Prijedlog dokazuje opasne namjere njegovih autora, namjere da korištenje svima dostupnog pomorskog dobra, što je duboko utkano u našu tradiciju i način života naših građana na obali i otocima, učini nedostupnim na dugi niz godina. Tako je Prijedlog napravljen da bi se u naravi omogućila privatizacija obale od strane velikihkorporacija i getoiziralo lokalno stanovništvo, odnosno građani RH,” istaknula je u petak na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin.

Kekin je navela da je namjera ovakvog, nevjerojatno drsko napisanog Prijedloga Zakona da se u Hrvatskoj prvi put uvođenjem cijelog niza iznimki i “može se” formulacija odredbi Zakona presedanski legalizira i zakonski omogući otimačina pomorskog dobra u općoj upotrebi.

Poziv na obranu

Zastupnica je građanke i građane pozvala da se pridruže kampanji “NIJE DOBRO ZA POMORSKO DOBRO” i svojim potpisima na peticiji podrže zahtjev da se usvojeni Prijedlog povuče iz procedure i da MMPI krene u izradu novog Prijedloga Zakona koji će zaštiti pomorsko dobro kao opće, svima pripadajuće pravo, bez ikakvih ograničenja.

Članovi Kluba ZLB u navedenom su kontekstu najavili obilazak više gradova i mjesta na hrvatskoj obali i otocima “gdje će u raspravama s građanima na konkretnim primjerima ukazati na opasnost HDZ-ovog Prijedloga smišljenog za otimanje općeg dobra”.

>>>Možemo! uočilo prekarne slabosti prijedloga Zakona o radu, iznijelo 7 zahtjeva

“Nužno je zaštiti naše pomorsko dobro  od eksploatacije, preizgrađenosti, od uništavanja bioraznolikosti. More, morska obala, naši otoci su među zadnjim preostalim bogatstvima koje građani ove zemlje imaju, i nevjerojatna je drskost HDZ-a da i to pokušava građanima, i nama sada, ali i našoj djeci oduzeti. Opće dobro je naše dobro, i nije dobro to što nam ga pokušavaju oteti. Dat ćemo sve od sebe da ga obranimo”, rekla je Kekin.

“HDZ kreće u taj manevar otimanja općeg dobra iznimno zabrinjavajućim presedanom, uvodeći formulu spajanja općeg dobra i privatnog vlasništva u tzv. jedinstvenu funkcionalnu cjelinu,” dodala je.

“Čista negacija”

Kekin je ocijenila da su formulacije u prijedlogu “čista negacija općeg dobra na čije korištenje svi imaju pravo”. Primjerice, Prijedlog Zakona predviđa da se plaža kao dio pomorskog, općeg dobra pripoji privatnom zemljištu nekog hotela, kampa ili turističkog naselja, pri čemu se uvodi termin “morske plaže ispred hotela/ kampa ili turističkog naselja” koji sugerira da zakonopisac omogućuje “stupanj ograničenja” u korištenju općeg dobra.

Polustoljetne koncesije

Koncesionar može u gospodarsku funkciju staviti do 70 posto površine plaže ako se plaža nalazi van izgrađenog naselja. Time na 70% plaže pristup može uvjetovati korištenjem gospodarske aktivnosti.

“Nadalje, ovaj Prijedlog Zakona nizom iznimki omogućuje potpuno isključenje korištenja općeg dobra, također na temelju koncesije”, upozorila je zastupnica.

Prema Prijedlogu, koncesije mogu trajati i do 50 godina, pa ispada da bi, bude li Zakon usvojen u ovom obliku, neke plaže mogle građanima postati dostupne najranije od 2073. godine.

Kekin je podcrtala da Prijedlogom Zakona koncesija na pomorskom dobru uvodi kao pravilo, a ne kao iznimka, dok se istovremeno koncesijska odobrenja zamjenjuju koncesijskim dozvolama za pojedinačne gospodarske aktivnosti koje će se moći izdavati jedino za područja prirodnih plaža.

>>>Možemo! započelo kreaciju i promicanje novih vizija i načela upravljanja obalom

Uređene plaže mogu se dati jedino u koncesiju što znači da će  lokalni mali trgovci i obrtnici moći sudjelovati u gospodarskoj aktivnosti eventualno kao potkoncesionari velikom “gazdi”.

“HDZ-Bandićevski adventski koruptivni model”

Zastupnica je rekla da ju navedeni model neodoljivo podsjeća na Bandićev adventski model gdje se velikim igračima podjeli teritorij za male novce kojim onda isti trguju i ucjenjuju male obrtnike i trgovce. “HDZ-Bandićevski adventski koruptivni model tako se širi na cijelu obalu”, rekla je.

U sukusu, Zeleno-lijevi blok drži da je cijeli Prijedlog napisan kako bi se pogodovalo hotelijerima i koncesionarima, te nimalo ne služi zaštiti obale, mora i čitavog ekosustava bila riječ o nasipavanju i prekomjernom dohranjivanju, širenju plaža u more ili uništavanju bioraznolikosti.

>>>Možemo! podsjetilo na 10 666 glasova Zoričića, proglasilo ‘čistu pobjedu’ | Lungomare

“Umjesto da se bavi uređenjem i sankcioniranjem dosad neuređenih, ilegalnih i po lokalno stanovništvo i prirodu štetnih praksi, ovaj Prijedlog Zakona te štetne prakse legalizira. U isto vrijeme, dodatno mijenja status općeg dobra na način da se građanima otežava ili onemogućava slobodan pristup obali i moru, što će u  praksi dovesti do toga da ono što je svačije zapravo postane nečije,” rekla je Kekin.

Nadstranačko dobro

Gledišta i zabrinutost zelene ljevice u petak je iskazao i potpredsjednik Mosta, Nikola Grmoja.

“Protiv smo prijedloga Zakona o pomorskom dobru, koji je u suprotnosti s nizom drugih zakona, europskom pravnom stečevinom i direktivama EU, a podržat ćemo i najavljeni prosvjed inicijative ‘Javno je dobro’ na Markovu trgu 2. veljače. Usto, zajedno s cijelom opozicijom pripremamo određene aktivnosti vezane uz taj prijedlog,” najavio je Grmoja prema izvještaju Hine.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Možemo!