PolitikaPreporučeno

Na izborima u Portugalu tektonski pomak udesno, ‘kraj dvostranačkog sustava’

Demokratski savez (AD) desnog centra u nedjelju se kristalizira kao pobjednik parlamentarnih izbora u Portugalu.

Izlazne ankete sugeriraju da se našao tik ispred do sada vladajućih Socijalista, no neposrednu pažnju plijeni uspon krajnje desnice koji zrcali nedavnu “šokantnu” pobjedu protuislamskog propovjednika Geerta Wildersa u Nizozemskoj.

U naizgled paneuropskom trendu, populistička, krajnje desno ustrojena i euroskeptična stranka Chega s izborima je uplovila u glavnu struju i gotovo utrostručila rezultat postignut na izborima u 2022. godini kada je osvojila 7.2% glasova.

Reuters piše da uspon stranku stavlja u ulogu “tvorca kraljeva” iako je Demokratski savez do sad izričito odbijao svaku suradnju s Chegom.

“Ovo je kraj dvostranačkog sustava,” rekao je lider Chege Andre Ventura novinarima, misleći na PS i Socijaldemokratsku stranku (PSD) koja predvodi novostvoreni AD.

Rezultati pokazuju da građani žele koaliciju AD-a i Chege, dodao je prema citatu Reutersa.

Povijesna prekretnica

Izlazne ankete objavljene u 22:00 Demokratskom savezu daju 31.80%, Socijalistima 28.99%, a Chengi 19.28% glasova

Portugalci su na izvanredne izbore izašli nakon što se socijalistički premijer Antonio Costa suočio s optužbama o korupciji i povukao s dužnosti.

Uspon krajnje desnice u Portugalu povijesnog je karaktera. Socijalistička partija lijevog centra i liberalno-konzervativna Socijalistička demokratska partija (PSD) na vlasti se izmjenjuju od kraja fašističke diktature, odnosno pola stoljeća.

AD je novi igrač na političkoj sceni, nastao okrupnjivanjem stranaka desnog centra oko PSD-a.

Portugal slovi kao najsiromašnija zemlja zapadne Europe. Kampanju su označili stambena kriza, niske plaće, oronulo zdravstvo i korupcija za koju mnogi drže da je prirođena strankama glavne struje.


Povezane vijesti