PolitikaPreporučeno

Uspon desnice i u Španjolskoj | izbori

Španjolska Narodna stranka (PP) u oporbi prema posljednjim anketama uživa veću potporu birača od vladajućih Socijalista (PSOE), iako još nema izgleda za osvajanje apsolutne većine na ovomjesečnim izborima, pokazale se u subotu dvije ankete.

Da bi osigurao apsolutnu većinu u donjem domu s 350 zastupničkih mjesta PP bi nakon izbora 23. srpnja morao formirati koaliciju s krajnje desnom strankom Vox.

>>>‘Demokratski šok’ na parlamentarnim izborima u Francuskoj

Istraživanje GAD3 za udesno ustrojen dnevni list ABC pokazuje da PP može računati na 37.2% glasova, ili 152 fotelje, u poredbi s 28.5% i 115 fotelja PSOE.

PP samostalno osvaja više glasova i od potencijalne koalicije PP i krajnje ulijevo usidrene stranke Sumar koja uživa potporu 11.4% ispitanih ili 25 mjesta.

Vox bi prema istraživanju mogao osvojiti 11.7% glasova ili 29 mjesta.

>>>Metsola animirala hrvatsku mladež, upozorila na populizam i dezinformacije | EU izbori

Ukoliko se ankete potvrde na izborima, PP i Vox zajedno osvajaju apsolutnu većinu za koju je potrebno 176 fotelja.

Drugo referentno istraživanje, koje je naručio ulijevo od centra ustrojen list El Pais, predviđa da će PP osvojiti 32% glasova, ili 133 mjesta. Socijalisti bi prema istom izvoru mogli osvojiti 28.3% glasova, ili 109 mjesta.

Vox bi osvojio 14.6% glasova, ili 39 mjesta, a Sumar 13.8%, ili 38 mjesta.

Španjolska je na izbore trebala izaći u prosincu, ali se socijalistički premijer Pedro Sánchez okladio na prijevremeni plebiscit nakon što je ljevica pretrpjela poraze na regionalnim izborima u svibnju.

Glavna struja

Uspon desnice u Španjolskoj dio je sve uočljivijih, širih europskih trendova uvjetovanih krizom životnih troškova i rastućim nezadovoljstvom zbog danka koji Europljani plaćaju američkom posredničkom ratu u Ukrajini.

>>>Krajnja desnica zakoračila u glavnu struju, postala druga politička sila Njemačke

Aktualne ankete tako pokazuju da je nekoć marginalizirana i izbjegavana krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) ušla u politički mainstream pa ovih dana slovi kao druga politička sila Njemačke.

Prošlog je tjedna, uslijed prijepora oko politike azila i prihvaćanja migranata, pala i nizozemska vlada.

Italija se krajnjoj desnici priklonila lani u rujnu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima