Politika

Nabacivanje i prebacivanje krivnje, ‘činjenice o propustu’ u splitskom Domu za starije: COVID-19

Evakuacija Doma za starije i nemoćne u Splitu; Foto: Cropix/YouTube

Ravnateljica splitskoga županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin ocijenila je u četvrtak kako “nije postojala ni najmanja šansa da osoblje Doma za starije, čijih je 52 štićenika završilo u bolnici, nije moglo stupiti u kontakt s epidemiolozima tog zavoda da ih obavijesti njihovu stanju”.

“Činjenica je da kolegice u Domu nisu obavijestile epidemiologa na vrijeme, a činjenica je i da nam je, kada smo uzimali anamnezu, sedam djelatnika Doma izjavilo da su radili bolesni,”

Neki su mediji, naime, danas objavili kako su epidemiolozi županijskoga Nastavnog zavoda glavnoj medicinskoj sestri tog doma bili nedostupni.

>>>Ostojić o evakuaciji umirovljenika: Evo kako nas lažu! Ušutkavaju novinare! Bravo HDZ!

U izjavi za Hinu Karin je danas potvrdila da je 29. ožujka glavna medicinska sestra Zdravka Đapić Kolar iz Doma u Vukovarskoj kontaktirala s dežurnom epidemiologinjom, kojoj je rekla da jedna žena, kojoj nije znala ime ni dob, ima temperaturu 37,8 i bol u grlu te da odbija ručati. Medicinska sestra još joj je rekla da je ta korisnica prije tjedan dana bila na Hitnom prijmu splitskoga KBC-a.

>>>Koronavirus u bolničkom sustavu

“Naša epidemiologinja je odmah zatražila da se korisnica izolira od ostalih korisnika na odjelu te da o tome izvijesti mjerodavnu liječnicu Belitu Šurjak, da pacijentica bude pregledana i da se krene u daljnje procedure koje su bile potrebne. Što se dalje događalo, ne znamo jer nas nakon toga nitko nije nazvao za tu korisnicu ni za ostale sve do 6. travnja. Nije točno ni da nas se nije moglo dobiti na mobitel jer imamo četiri linije na koje nas se može dobiti”, rekla je Karin.

Osim toga, Zavod na svojim internetskim stranicama ima objavljene brojeve fiksnih telefona, mobitela epidemiologa i voditelja odjela.

>>>Dogodilo se ono čega smo se bojali’: koranavirus u Domu za starije u Koprivnici

Epidemiolozi imaju otvorene linije za uspostavljanje kontakata, kao što u Domu imaju i brojeve dvaju mobitela ravnateljice Zavoda, a brojeve ima i ravnatelj Doma. Karin tvrdi kako ne stoji da ih medicinska sestra nije mogla dobiti.

U Domu su o bolesnim štićenicima dobro brinuli

S obzirom na to da su štićenici Doma dobrog općeg zdravstvenog stanja, ocijenila je kako su tamošnje medicinske sestre dobro skrbile o njima davajući im antibiotike i terapiju te provodeći zdravstvene mjere.

>>>ODO u Splitu naložio policijske izvide u splitskom Domu za starije i nemoćne

“Činjenica je da kolegice u Domu nisu obavijestile epidemiologa na vrijeme, a činjenica je i da nam je, kada smo uzimali anamnezu, sedam djelatnika Doma izjavilo da su radili bolesni”, rekla je Karin za Hinu.

>>>Župan Boban najavio istragu, rigorozne sankcije ako se utvrde propusti u splitskom Domu za starije

“Moram opet reći da se medicinska sestra o štićenicima brinula dobro, ali se ne smije prebacivati krivnja na nas. Uostalom, zgrada našeg Zavoda je 200-tinjak metara udaljena od Doma. Hoću reći, postojalo je mnogo načina da nas se obavijesti”, zaključila je Karin i istaknula da njihovi djelatnici već tjednima rade “krvavi posao”.

Comments (1)

  1. […] “Činjenica je da kolegice u Domu nisu obavijestile epidemiologa na vrijeme, a činjenica je i da nam je, kada smo uzimali anamnezu, sedam djelatnika Doma izjavilo da su radili bolesni,” rekla je Karin. […]

Comments are closed.