PolitikaPreporučeno

Oštećena je ustava Kahovka | rat u Ukrajini

Kolosalna brana Kahovka na rijeci Dnjepar u području koji kontrolira Rusija oštećena je uslijed ukrajinskog raketiranja, javljaju u nedjelju ruske izvještajne agencije.

TASS citira predstavnike hitnih i spasilačkih službi koji tvrde da je jedan od ispusta oštećen u udaru američkog raketnog sustava HIMARS.

>>>Strateški značajno razaranje velike brane u Ukrajini | VIDEO | lipanj 2023.

Lokalni dužnosnici kažu da Ukrajina “pokušava stvoriti uvjete za humanitarnu katastrofu”.

Kijev i Moskva već tjednima razmjenjuju međusobne optužbe o sabotaži brane čije bi uništenje radikalno izmijenilo situaciju na jugoistočnoj bojišnici, a osobito na području grada Hersona gdje se ratni teatar priprema za jednu od najznačajnijih bitki u dosadašnjem tijeku invazije koja je započela 24. veljače.

>>>Strateško odmjeravanje i ukopavanje | bitka za Herson

Uništenje brane podrazumijeva veliko nizvodno plavljenje i štetu na širem području Hersona u čijem predgrađu Ukrajina gomila snage.

TASS je u nedjelju također izvijestio o evakuaciji oko tisuću žitelja koji obitavaju nizvodno od naselja Nova Kahovka.

>>>U Hersonu će se održati ‘najteža od bitki’ | kronologija rata u Ukrajini

Nepristrani pogled na bojišnicu i aktualne manevre u oblasti Herson sugerira da bi usud brane strateški pogodovao ruskim snagama čije lokalne vlasti postojano evakuiraju civile i učvršćuju položaje na istočnoj obali Dnjepra.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/TASS/Reuters

Comments (2)

  1. […] Oštećena je ustava Kahovka | rat u Ukrajini 06/11/2022 […]

  2. […] je stožer također izvijestio o granatiranju Nikopolja smještenog na obalama rezervoara ustave Kahovka, nasuprot Nuklearne elektrane […]

Comments are closed.