Biznis i ekonomija

Oštro povlačenje potrošačkih, sve dublja deflacija proizvođačkih cijena u Kini

Potrošačke cijene u Kini u studenom su pale brzinom neviđenom od prve panike i povijesne kontrakcije BDP-a izazvane novim koronavirusom u 2020. godini, deflacija cijena na izlasku iz tvornica također se produbila sugerirajući rastuće deflacijske pritiske koji upareni sa slabom domaćom potražnjom izazivaju zabrinutost oko postpandemijskog oporavaka.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) povukao se za 0.5% na mjesečnoj i godišnjoj razini, izvijestio je u subotu Nacionalni biro za statistiku (NBS).

Spuštanje je bilo osjetno oštrije od konsenzusa analitičara u anketama Reutersa koji su očekivali pad od 0.1% s godine na godinu i mjeseca na mjesec.

Pad na godišnjoj razini bio je najstrmiji od studenog 2020. godine.

Temeljna inflacija, iz koje su isključene nepostojane cijene hrane i energenata, na godišnjoj je razini zastala n 0.6% gdje je boravila i u listopadu.

Tri faktora

Xu Tianchen, iskusniji analitičar Economist Intelligence Unit, u komentaru je ocijenio da će podaci biti alarmantni za krojače fiskalne i monetarne politike.

Kao tri glavna faktora za propadanje naveo je globalni pad cijena energenata, slabiju od očekivane turističku potrošnju u zimskim mjesecima i kroničnu prezasićenost opskrbe.

“Pritisak prema dolje nastavit će rasti u 2024. uslijed razduživanja graditelja i lokalnih vlasti i očekivanja o usporavanju globalnog rasta,” napisao je Xu u bilješci za klijente.

Bruce Pang, glavni ekonomist Jones Lang Lasallea, kaže da je slabo temeljno očitavanje CPI-a upozorenje na ustrajno slabu potražnju, što bi trebao biti politički prioritet za Kinu ako želi ostvariti održiviji i uravnoteženiji rast.

Očekivanja analitičara ostaju u disonanci s procjenama središnje banke čiji je guverner Pan Gongsheng prošlog tjedna rekao da će cijene “ići prema gore”.

Proizvođački blues

Indeks proizvođačkih cijena (PPI) na godišnjoj se razini povukao za 3.0%, nakon pada za 2.6% u listopadu.

Cijene na izlasku iz tvornica sada su u silaznoj putanji 14 mjeseci zaredom.

Moody’s je prošlog tjedna izdao upozorenje o smanjenju kreditnog rejtinga Kine uz ocjenu da će troškovi iskupljenja lokalnih vlasti i državnih poduzeće te kriza na tržištu nekretnina uzeti danak gospodarstvu.

Kineski ministar financija odluku je nazvao razočaravajućom.