PreporučenoTech

PayPal napustio Libru

Američki pružatelj platnih usluga PayPal Holdings Inc u petak je napustio Udrugu Libra, tijelo zaduženo za ostvarenje Facebookove ideje o razvoju globalne digitalne valute.

PayPal je rekao da se odriče daljnjeg sudjelovanja u grupi te će se ponovno usredotočiti na svoje temeljno poslovanje. “I dalje podržavamo težnje Libre i veselimo se nastavku dijaloga o načinima zajedničkog rada u budućnosti,” navedeno je u komunikaciji.

Udruga je na prvi odlazak značajnog dionika reagirala priopćenjem u kojem piše da je svjesna dolazećih izazova u nastojanju da “rekonfigurira” financijski sustav.

Libra je u petak najavila da će za 10 dana održati sastanak vijeća i podijeliti nove informacije, “uključujući detalje o 1,500 entiteta koji su izrazili entuzijazam za sudjelovanje” u projektu.

>>>Mersch: Libra bi ugrozila monetarnu politiku, euro

“Vrsta promjene koja će financijski sustav usmjeriti prema ljudima, a ne institucijama koje ih služe, bit će teška. Predanost toj misiji je nama važnija od bilo čega. Bolje je o izostanku te predanosti doznati prije nego kasnije,” napisali su iz Libre prema citatu Reutersa.

Facebook digitalnu valutu namjerava lansirati u lipnju 2020. godine u partnerstvu s članovima Libre ali je projekt brzo naišao na kritiku regulatora koji se pribojavaju razbijanja statusa quo i monopola na stvaranje novca.

Wall Street Journal je ranije ovog mjeseca javio da Visa i Mastercard Inc, veliki dionici u projektu, također promišljaju o svojoj ulozi.

Francuska i  Njemačka su prošlog mjeseca obećale da će blokirati pokušaj uvođenja libre u Uniji.

>>>Libra prijeti monetarnom suverenitetu i ne može biti autorizirana u EU: Francuska

Nakon izlaska PayPala, Udruga Libra ostaje s 28 članova, uključujući prvake gig ekonomije, Uber Tecnologies i Lift, te Spotify Technologies.

Libra je u petak najavila da će za 10 dana održati sastanak vijeća i podijeliti nove informacije, “uključujući detalje o 1,500 entiteta koji su izrazili entuzijazam za sudjelovanje” u projektu.