PreporučenoTech

Pažnja, na snazi su najstrože smjernice za privatnost, oglašavanje | obavijest redakcije

Google je s 1. veljače 2024. godine započeo s obveznom primjenom najstrožeg i najmoćnijeg sustava za zaštitu privatnosti (TCF v2.0 – IAB Europe) s čime izdavači i drugi dionici u njegovom ekosustavu zaključuju tranziciju prema regulatornim zahtjevima Europske unije za zaštitu privatnih podataka (GDPR).

Izdavači i drugi vlasnici web stranica zahtjeve mogu ispuniti implementacijom CMP-a s certifikatom Googlea koji se integrira s IAB-ovim okvirom za transparentnost i pristanak (TCF) za prikupljanje pristanka prilikom posluživanja oglasa korisnicima u Europskom gospodarskom prostoru (EGP) ili Ujedinjenom Kraljevstvu.

Grabancijaš je u skladu sa svojom misijom, pravilima privatnosti i smjernicama jedan od prvih europskih portala koji je navedeni standard usvojio neposredno nakon što je tehnologija postala dostupnom.

On je na našim stranicama na snazi od 19. rujna 2022. godine.

Grabancijaš je s 1. veljače još jednom okinuo reaktivaciju korisničke privole za prikazivanje oglasa kako bi garantirao usklađenost sa zakonima, željama i preferencijama posjetitelja.

Vašu bi ponovnu privolu trebale zatražiti sve web lokacije koje posjećujete u EGP-u i UK.

Od klika prema prikazu, impresiji

Google je u studenom 2023. godine najavio i za izdavače značajnu promjenu u monetizaciji koja vlasnicima web stranica ostavlja veći udjel u zaradi.

Za prikazivanje oglasa s AdSenseom za sadržaj izdavači će dobiti 80% prihoda nakon što platforma oglašivača uzme svoju naknadu, bilo da se radi o Googleovoj strani kupnje ili platformi treće strane.

Prijašnji udjel izdavača/vlasnika web stranica iznosio je 68%.

Za pojedina geografska područja još značajnije, AdSense usvaja i industrijski standard u kojem će izdavačima primarno plaćati po impresiji/prikazu oglasa, umjesto po kliku.

“Ovo ažuriranje omogućit će ujednačeniji način plaćanja izdavačima za njihov oglasni prostor na Googleovim proizvodima i platformama trećih strana, pomažući im u usporedbi s drugim pružateljima tehnologije koje koriste,” napisao je Dan Taylor, potpredsjednik Global Adsa na službenom blogu.

Kontekst  

Kako naši čitatelji i partneri već znaju, Grabancijaš svoj poslovni model od osnutka temelji na strogom i bezuvjetnom štovanju privatnosti i u velikoj mjeri čuva neovisnost kroz partnerstvo s Googleom u čijem se ekosustavu (s)nalazi.

Mi Vas još jednom pozivamo da navedeno neovisno provjerite na servisu Blacklight koji će detektirati sve dostupne tehnologije praćenja korisnika na pojedinim web lokacijama.

Zahvala

Grabancijaš je s 19. rujna 2022. korisnicima omogućio i da s lakoćom isključe softver za blokiranje oglasa na našim stranicama, te nas na taj način izravno podrže.

Postavkama privatnosti uvijek možete pristupiti klikom na ikonu štita koja se nalazi na podnožju desktop ili mobilne inačice portala.

Grabancijaš se zahvaljuje svim čitateljima i oglašivačima koji zajedno s nama uživaju rastući broj impresija na Google Ads platformi.

Osobita zahvala tvrtkama i pojedincima koji su prepoznali naše uredničke vrijednosti te nas podržavaju izravnim donacijama: IBAN: HR1224020061140409121

Hvala na posjeti i podršci,

Comment here