PolitikaPreporučeno

Palestinci pritisnuti u zid strahuju od povijesnog masakra

Izraelske obrambene snage (IDF) u petak su nastavile s granatiranjem zadnjeg utočišta razmještenih Palestinaca na južnom rubu Pojasa Gaze gdje su stotine tisuća ljudi pritisnute uz granicu s Egiptom.

Reuters navodi da je rušilački osvetnički pohod Izraelaca od 7. listopada 2023. i početka rata bez doma ostavio više od polovice stanovnika enklave u kojoj je zbijeno 2.3 milijuna Palestinaca.

Velika većina unesrećenih sada preživljava u izbjegličkim kampovima i naseljima u Rafahu, području u koje se u posljednjim danima slilo još na desetke tisuća protjeranih.

Većina svoju djecu i ono što je ostalo od njihove imovine nosi u rukama.

Bojazan od povijesnog masakra

IDF je prošlog tjedna lansirao jedan od najvećih napada u dosadašnjem tijeku rata u nastojanju da osvoji glavnih južni grad Khan Younis, smješten tik sjeverno od Rafaha.

Ako izraelski tenkovi nastava dolaziti, “mi ćemo biti ostavljeni s dva izbora: ostati i umrijeti ili se popeti preko zidova u Egipat,” napisao je u poruci za Reuters 55-godišnji Emad, poduzetnik i otac šestero djece.

“Većina populacije Gaze je u Rafahu. Ako tenkovi dotutnje, bit će to masakr kakav nikad prije nije viđen tijekom ovog rata.”

Izraelski ministar obrane, cionist Yoav Gallant, u četvrtak je najavio da će svoje snage sada usmjeriti prema Rafahu koji je uz grad Deir al-Balah smješten sjeverno od Khan Younisa zadnje područje koje IDF u gotovo četiri mjeseca rušilačkog i neljudskog divljanja nije sravnio sa zemljom.

“Mi postižemo svoju misiju u Khan Younisu, i mi ćemo također dosegnuti Rafah i eliminirati elemente terora koji nam prijete,” napisao je Gallant u priopćenju za javnost.

Jad i bijeda

Rafah i Khan Younis, jedini dijelovi pojasa u koje preko granice kapaju hrana i humanitarna pomoć, izgleda kao scene iz distopijskih filmova. Područje je išarano izbicama i šatorima podignutima na teškom zimskom blatu.

Vjetar i hladnoća potpiruju jad i bijedu, ruše i poplavljuju privremena skloništa.

“Što bismo trebali napraviti? Živimo s višestrukim mizerijama, ratom, glađu, a sada i s kišom,” posvjedočila je Um Badri, majka troje djece potjerana iz Grada Gaze.

“Nekoć smo čekali zimu, uživali gledajući kišu s balkona naše kuće. Sada naše kuće nema, a kišnica je poplavila šator u kojem smo završili,” napisala je u razmjeni poruka.

Progon  

Cionisti koji vladaju Izraelom kroz rat su pokazali svoje pravo lice i javno potvrdili da je svrha njihovog rušilačkog pohoda trajna okupacija Gaze i protjerivanje autohtonog stanovništva.

Neuobičajeno osokoljene i izravne izjave izazivaju zaziranje i kod najvećih saveznika, uključujući Europsku uniju i Sjedinjene Američke Države.

Američki predsjednik Joe Biden je 1. veljače potpisao izvršnu naredbu koja kažnjava izraelske useljenike na Zapadnoj obali osumnjičene za poticanje ili provođenje nasilja nad Palestincima.

Sankcije su neposredno određene za četiri Izraelca.

Naredba uspostavlja sustav za nametanje financijskih sankcija i viznih ograničenja protiv pojedinaca koji napadaju ili zastrašuju Palestince ili otimaju njihovu imovinu, rekao je u priopćenju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

“Današnje akcije nastoje promicati mir i sigurnost za Izraelce i Palestince podjednako,” rekao je.


Rat u Gazi