PolitikaPreporučeno

Picula evocirao ulogu socijaldemokrata, Orešković komentirala vladavinu prava, istragu von der Leyen

Predstavljajući u petak koalicijsku listu SDP-a za izbore za EU parlament, Tonino Picula je poručio da će se hrvatski građani 9. lipnja suočiti s vrlo jednostavnim izborom – kakvu Europsku uniju zapravo želimo, a odgovor na to pitanje umnogome će odrediti kvalitetu života u Hrvatskoj.

Uobičajilo se postavljati pitanje kako se živi u EU, no to pitanje nije do kraja korektno. Trebamo postaviti pitanje kako se živi u Hrvatskoj kao članici EU, dodao je.

“Ako smo predali dio suvereniteta, jer su to napravile sve članice EU, ne smijemo prepustiti razvojne uzde i pitanje razvoja nekome drugome, nego prije svega Hrvatskoj”, kaže Picula.

Nude se različiti modeli preoblikovanja EU, jedan je neoliberalni model koji ekonomije dovodi u krize, a s druge strane zabrinjava jačanje autoritarnosti.

SDP želi izbjeći oba modela, nudeći ono što je socijaldemokracija radila u poslijeratnoj Europi – uvijek je bila most između onih koji nemaju i onih koji imaju, između onih koji jesu u EU i onih koji bi to trebali biti sutra, poručio je.

Vladavina prava

Dalija Orešković osvrnula se na maturante koji slave posljednji dan škole, jer poanta ovih izbora je kako mladima osigurati Hrvatsku kao prostor slobode i prosperiteta.

Da postanemo članica EU jedan najvažniji uvjeti bili su vladavina prava i funkcionalno i neovisno pravosuđe, a gdje smo s time danas? Bez vladavine prava, funkcioniranja pravosuđa i demokracije nijedno dobro s europske razine ne može pronaći put do naših građana, ustvrdila je.

Dalija Orešković; Foto: Centar/Handout

Istaknula je kako u posljednje vrijeme čujemo od premijera Plenkovića da su kritički mediji osovina zla, a potom ti isti mediji dobivaju prijetnje.

U Saboru neki iz vladajuće većine kažu da nekima u oporbi treba staviti metak u čelo i probiti kolac kroz srce. Tu je i Vrhovni sud, koji nekoliko dana prije početka mandata Ivana Turudića kaže da nije bilo nikakvih etičkih povreda u njegovim susretima sa Zdravkom Mamićem.

Sve to, kao i brojni drugi primjeri dokazuje da u Hrvatskoj u temeljima pravne države sve puca po šavovima, kazala je i dodala da se taj problem više ne smije gurati pod tepih.

Istraga nabavke cjepiva, Ursule von der Leyen

Na novinarski upit treba li nakon pandemije koronavirusa ispitati odgovor EU na pandemiju, Orešković je odgovorila kako je i to jedan od razloga zašto građani trebaju izaći na izbore i ne glasati za HDZ.

Laura Kövesi i njezin ured istražuju Ursulu von der Leyen zbog sumnje na korupciju vezano za kupnju Pfizer cjepiva, a Europska komisija istodobno najavljuje da će EPPO-u smanjiti sredstva.

To je isti model kao u Hrvatskoj, gdje HDZ drži DORH u stanju potkapacitiranosti kako se korupcijske afere ne bi mogle istraživati, rekla je Orešković i podsjetila da u Saboru postoji inicijativa za povjerenstvo koje će istražiti na koji se način trošio novac na kupnju cjepiva.Povezane vijesti

Comment here