PolitikaPreporučeno

Poljska priprema referendum, odbacuje od ‘europskih birokrata nametnut’ prihvat migranata

Poljska je u utorak usvojila izvanrednu rezoluciju o europskoj reformi sustava upravljanja migracijama, osudivši nadnacionalne zakone koji određuju kvote ili uvjetuju financiranje prihvata migranata u članicama Europske unije.

Vlada je “usvojila proglas koji se odnosi na … situaciju na otoku Lampedusi, no Lampedusa je samo simbol situacije koja prijeti čitavoj Europi, uključujući Poljsku,” rekao je u utorak zamjenik premijera i šef stranke Pravo i pravda Jarosław Kaczyński.

>>>Janša: otvorimo li granicu, Europa će nestati

Rezolucija stiže uslijed silovitog pritiska na sicilijanski otok gdje se u posljednjih pet dana iskrcalo oko 15.500 migranata.

Njihova je brojka sada dva i po puta veća od autohtone populacije od oko 6.000 otočana.

Nadnacionalne direktive

Izvan Italije, na krizu su najglasnije reagirale Poljska i Mađarska čije je gledište da je direktiva Europske komisije koju je Vijeće Europske unije usvojilo u lipnju – a koja od zemalja članica traži “solidarnu” obvezu prihvata migranata ili financiranja njihova zbrinjavanja – neprihvatljiva.

Situacija je osobito osjetljiva za Varšavu koja već puca pod pritiskom više od milijun izbjeglica iz Ukrajine, njezina rezolucija raspodjelu tražitelja azila iz Afrike odbacuje u cijelosti.

Kaczyński je najavio da će Poljska u pismu Europskoj komisiji inzistirati na poništenju svih kompromisa dogovorenih nakon 2018. godine.

>>>‘Situacija podsjeća na rat’: Poljska proglasila izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom

Jedini modalitet borbe protiv migrantskih “upada” je snaženje vanjskih granica EU-a i repatrijacija azilanata. Mogu postojati i “neka alternativna rješenja, no ona u svakom slučaju moraju biti povezana s micanjem tih ljudi s teritorija EU-a,” rekao je.

Referendum

Poljski premijer Mateusz Morawiecki novinarima je izjavio da usvajanje rezolucije šalje “jasnu poruku” Europskoj komisiji, ali i oporbenoj stranci Građanska platforma (PO) koju predvodi bivši predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk.

Prema njegovom gledištu, događanja na Lampedusi predstavljaju poziv na buđenje za cijelu Uniju.

“Cijela Europa, cijeli EU, može postati Lampedusa ako nastavimo činiti iste stare pogreške, shemu i mehanizme koje je predložila Komisija,” upozorio je Morawiecki.

Nezakonita ili neregulirana migracija jedno je od ključnih pitanja ususret poljskim izborima u listopadu tijekom kojih će se održati i referendum o prijedlogu Komisije.

>>>Reakcija MUP-a na članak The Guardiana o ‘bojanju migrantskih, muslimanskih glava’

Prema pisanju EurActiva, vlasti će glasače pitati podržavaju li “prihvat tisuća ilegalnih migranata s Bliskog istoka i Afrike u skladu s mehanizmom prisilnog preseljenja koji su nametnuli europski birokrati”.

Prihvat migranata u utorak je službeno odbila i Francuska.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima