PolitikaPreporučeno

Potencijalni povjerenik za pravosuđe optužen za ‘pranje novca’

Belgijski kandidat za novog europskog povjerenika, ministar vanjskih poslova Didier Reynders, suočen je s preliminarnom istragom u vezi optužbi za pranje novca u DR Kongu, objavile su belgijske vlasti i novine.

Optužbe je iznio bivši pripadnik belgijske obavještajne službe, objavilo je belgijsko državno tužiteljstvo u subotu, odbijajući otkriti više pojedinosti.

Reynders nije u nedjelju bio dostupan za komentar, a komentara nije imao niti njegov ured.

Belgijski listovi L’Echo i De Tijd prvi su o tome pisali u subotu.

Istraga je u vrlo ranoj fazi, ali događa se u vrijeme dok on pokušava postati europskim povjerenikom i to zaduženim za pravosuđe.

>>>Sastav i ustroj Komisije Ursule von der Leyen: detalji

Reynders je član belgijske frankofone liberalne stranke Reformski pokret (MR). Bio je ministar financija od 1999. do 2011, a od 2011. do 2019. ministar vanjskih poslova. Njegovim odlaskom i odlaskom Charlesa Michela, koji od 1. prosinca preuzima dužnost predsjednika Europskog vijeća, belgijski frankofoni liberali gube dvojicu najvažnijih političara.

Kandidati za povjerenike moraju proći saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, koja počinju 30. rujna.

>>>Nimalo bezazlena saslušanja, ocjenjivanje povjerenika od 30. rujna do 8. listopada: EP

Ako na saslušanju netko od kandidata ne zadovolji zastupnike, novoizabrana predsjednica Europske komisije može tražiti zamjenskog kandidata ili pak riskirati i ići na plenarno glasovanje s mogućnošću da padne cijela ekipa. Europski parlament na plenarnoj sjednici može odbaciti cijelu Komisiju, ali ne može pojedine kandidate za povjerenike.