PolitikaPreporučeno

Preminulo 18 osoba, najviše u jednom danu od početka epidemije: COVID-19 | 27. listopad | detalji

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1413 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 18 osoba je umrlo, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

To je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno ukupno 11.311, a među njima je 897 pacijenata na bolničkom liječenju, 33 više nego jučer. Na respiratoru je 57 pacijenata, 8 manje nego jučer.

>>>Izvješće Nacionalnog stožera za 26. listopad propustilo izvijestiti o najmanje 521 zarazi

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježena je 38.621 osoba zaražena koronavirusom, od kojih je 470 umrlo. Ukupno se oporavilo 26.840 osoba, od toga 1003 u zadnja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27.720 osoba.

Do danas je ukupno testirano 457.726 osoba, od toga 8185 u posljednja 24 sata.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 77 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 77 novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima 28 osoba je s područja Siska, 23 iz Kutine, 14 iz Petrinje, 5 osoba je iz Popovače, dvije osobe s područja  Glina, te po jednoj osobi iz Hrvatske Kostajnice, Novske, te općina Velika Ludina, Lekenik i Lipovljani.

Stožer i nadalje apelira na sve stanovnike županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.

U Zagrebu 211 novozaraženih

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 211 slučajeva zaraze koronavirusom, a provedeno je 1240 testiranja, izvijestio je u ponedjeljak Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Mjera samoizolacije izrečena je 1047 osoba. U Gradu Zagrebu trenutno je 3470 aktivnih slučajeva, a 8492 osobe nalaze se u samoizolaciji.

U sedam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba potvrđeni su pozitivni nalazi tri korisnika, četiri zdravstvene djelatnice i sedam nezdravstvenih djelatnika.

Pozitivan test na koronavirus imao je 21 učenik i pet nastavnika osnovnih škola te 23 učenika i tri nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 503 učenika osnovnih te 504 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalaze se 24 osobe.

Što se tiče epidemiološke anamneze covid pozitivnih osoba, epidemiolozi su u protekla 24 sata obradili 398 osoba, a na obradu ukupno čeka 1858 osoba.

Od 398 obrađenih, za njih 114 izvor zaraze za sada je nepoznat, 199 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, kod tri je moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima.

Jedna je osoba stigla iz druge županije, 11 osoba su štićenici ili djelatnici domova za starije, a za 52 osobe obrada je još u tijeku.

Kod devet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod jedne tijekom hospitalizacije, četiri su osobe doputovale iz BiH, Slovenije, Srbije i Njemačke.

Kod tri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti, a jedna je osoba napustila teritorij Hrvatske prije kontakta s epidemiološkom službom.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 70 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 70  novozaraženih koronavirusom, najviše od početka pandemije, a dvadeset i sedam je izliječeno, izvijestio je u utorak županijski stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima 30 ih je iz Dubrovnika, od kojih 14 ima utvrđenu epidemiološku vezu, 16 je iz Metkovića, od kojih osam ima utvrđenu epidemiološku vezu, te devet osoba iz Župe dubrovačke, od kojih šest ima utvrđenu epidemiološku vezu).

 Pozitivne na koronavirus su i dvije osobe iz Stona, od kojih jedna ima utvrđenu epiedemiološku vezu, te po dvije osobe iz Korčule, Orebića i Ploča i za sve je utvrđena epidemiološka veza, kao i dvije osobe iz Opuzena, od kojih je za jednu utvrđena epidemiološka veza.

Među zaraženima je i jedna osoba iz Smokvice s utvrđenom epidemiološkom vezom, po jedna osoba iz Dubrovačkog primorja,  s Mljeta, i iz Blata te jedna osoba koja nema prebivalište u županiji, a utvrđena joj je epidemiološka veza.

U dubrovačkoj bolnici od Covida-19 liječi se 21 osoba. U samoizolaciji se nalazi 828 osoba. Od jučer obrađena su 234 uzorka, a od početka pandemije ukupno 18 478.

Od 27 izliječenih njih 19 je iz Dubrovnika, pet iz Metkovića te tri iz Župe dubrovačke.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 27 novozaraženih, umrle dvije osobe

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 27 novozaraženih koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Najveći broj novozaraženih osoba, njih 19, je iz Bjelovara, četiri novozaražene osobe su iz Daruvara, tri  iz općine Rovišće, a jedna novozaražena osoba s područja općine Severin.

Među novooboljelim osobama tri su zdravstvena djelatnika.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 933 osobe.

Dvije osobe s područja te županije umrle su s koronavirusom i do sada je zabilježeno 15 smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom-19, naveli su iz županijskog stožera CZ.

U Istri 46 novih koronavirusom zaraženih osoba

Novih 46 koronavirusom zaraženih osoba bilježi Istarska županija u zadnja 24 sata, a kod 23 novooboljelih riječ je o epidemiološki uvezenim slučajevima, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Načelnik Stožera Dino Kozlevac objavio je da je županijski Zavod za javno zdravstvo u zadnja 24 sata testirao 477 uzoraka briseva.

Za 15 zaraženih osoba potvrđeno je da su u Istru epidemiološki uvezene iz Rijeke, četiri iz Italije te po dvije iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Kod 16 novozaraženih riječ je o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate covid-19 pozitivne osobe, dok je za sedam osoba u tijeku epidemiološka obrada.

Tijekom jučerašnjeg dana izliječeno je deset osoba.

Trenutno je u Istri 241 aktivnih pozitivnih osoba, od kojih je devet hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici, dok se jedna osoba nalazi u riječkoj bolnici na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije su 872 osobe.

“Okruženje je jako loše. Slovenija, Italija, ostatak Hrvatske, a mobilnost je neograničena. Ljudi putuju u druge dijelove Hrvatske i u inozemstvo, imamo puno studenata, puno rodbine i oni naprosto putuju Stoga još jednom pozivam građane da ne putuju ako baš ne moraju”, poručio je Kozlevac.

U Karlovačkoj županiji 54 nova slučaja zaraze

Zaraza koronavirusom potvrđena je za nove 54 osobe u zadnja 24 sata u Karlovačkoj županiji, u kojoj se do sada ukupno zarazilo 1025 osoba, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Po broju novooboljelih prednjače Karlovac, Ozalj, Ogulin i Duga Resa.

Od ukupno 22 lokalne jedinice u županiji samo Cetingrad, Generalski Stol, Kamanje, Krnjak, Lasinja, Ribnik, Samorsko i Tounj nemaju nijedan aktivni slučaj zaraze.

U samoizolaciji se nalazi 458 osoba.

U Zagrebačkoj županiji 62 novooboljela

U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata je 62 novozaraženih koronavirusom, podatci su županijskog Zavoda za javno zdravstvo, izvijestio je u utorak Županijski stožer civilne zaštite.

Od 62 novozaraženih, najviše ih je u Velikoj Gorici – 11, po devet u Samoboru i Zaprešiću, šest u Dugom Selu, po pet u Svetoj Nedelji i Jastrebarskom te dvoje u Vrbovcu. Što se tiče općina, po troje zaraženih je u Brdovcu i Pušći, po dvoje u Brckovljanima i Rugvici te po jedan u općinama Bistra, Luka, Klinča Sela, Pisarovina i Kloštar Ivanić.

Samoizolacija je propisana po jednom razredu srednjih škola u Dugom Selu, Zaprešiću, Jastrebarskom i Samoboru, dva razreda srednje škole u Velikoj Gorici te po jednom razredu osnovnih škola u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Samoboru i Zaprešiću.

Također, u Dugom Selu došlo je do proboja virusa u dva doma za starije i nemoćne te u jedan odjel centra za rehabilitaciju.

Stožer civilne Zagrebačke županije podsjeća da su od danas na snazi nove epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije.

U Zagrebačkoj županiji trenutno je aktivno 1618 slučajeva Covida-19.

Od početka epidemije u toj županiji evidentirano je 2427 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječene su 783 osobe, a 26 osoba je umrlo.

U Šibensko-kninskoj županiji osam novooboljelih od Covida-19

Na području Šibensko-kninske županije u protekla 24 sata je osam novooboljelih osoba od Covid-19 infekcije, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima su dvoje korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku, tri su osobe s područja  Drniša i jedna iz Pirovca.

Trenutno je u Šibensko-kninskoj županiji 125 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije.

Trinaest osoba se liječi na Odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 324 osobe.

U posljednja 24 sata uzeta su 193 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Županijski stožer poziva građane da se nastave pridržavati svih protuepidemijskih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 53 novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata utvrđene su 53 nove osobe s koronavirusom, a u samoizolaciji je 1141 osoba, među kojima i 456 učenika, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima 19 je osoba iz Vinkovaca, četiri iz Vukovara, po tri iz Ivankova, Jarmine i Starih Jankovaca, dvije iz Novih Jankovaca, te po jedna iz Županje, Bokšića, Gunje, Karadžićeva, Komletinaca, Nuštra, Otoka, Podrinja, Posavskih Podgajaca, Privlake, Račinovaca, Rajevog Sela, Retkovaca, Rokovaca, Šarengrada, Starih Mikanovaca, Svinjarevaca, Tordinaca i jedna osoba s boravištem izvan županije.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 1675 osoba, od kojih je 1278 izliječeno, a 20 je umrlo.

Trenutno je 27 osoba hospitalizirano, a u samoizolaciji je 1141 osoba. U protekla 24 sata testirano je 206 osoba, ukupno dosad 16.173 osoba

Iz sustava zdravstva pozitivna su 23 radnika, od kojih je četvero liječnika, a iz sustava obrazovanja 10 nastavnika i 19 učenika. U samoizolaciji se iz zdravstva nalazi 39 radnika, među kojima je 11 liječnika, a iz obrazovanja 34 nastavnika i 456 učenika.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 226 novooboljelih

Na području Splitsko-dalmatinske županije u posljednja 24 sata je 226 novooboljelih od Covid-19 infekcije, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U 24 sata ukupno je obrađeno 928 testova. Među 226 novooboljelih u županiji 108 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno je u samoizolaciji ukupno 2036 osoba.

U KBC-u Split na bolničkom liječenju je 71-na Covid pozitivna osoba, od kojih je šest na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.

U Međimurskoj županiji 70 novih osoba s koronavirusom

U posljednja 24 sata registrirano je 70 novih osoba s područja Međimurske županije zaraženih koronavirusom, a u obradi je još 288 uzoraka, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Po podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od jučer je testirano 320 osoba od čega je evidentirano 68 novopozitivnih, a dvije su osobe testirane u drugim ustanovama na području Hrvatske. Ukupno je dosad na području županije uzeto 12.347 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec otpušteno je pet pacijenta pa je u ovom trenutku tamo hospitalizirano 28 pacijenata.

U međimurskim osnovnim školama trenutno je pozitivno 20 učenika, 14 nastavnika i četiri nenastavna djelatnika, a u samoizolaciji su 1031 učenik, 70 nastavnika i 14 nenastavnih djelatnika.

U srednjim školama je pozitivno 16 učenika, 5 nastavnika i 6 nenastavnih djelatnika, a u samoizolaciji su 352 učenika, 29 nastavnika i devetoro nenastavnog osoblja.

Obzirom na ukupni broj učenika i zaposlenika u sustavu obrazovanja, nema ozbiljnijeg poremećaja u praćenju nastavnog plana i programa, izvijestili su iz Stožera.

U osječkom KBC-u umrle četiri osobe, u županiji 96 novozaraženih

U osječkom KBC-u umrle su četiri osobe koje su uz koronavirus imale i druga teža oboljenja, a Osječko-baranjska županija u zadnja 24 sata bilježi 96 novozaraženih osoba, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U Respiracijskom centru osječkog KBC-a umrli su 76-godišnjakinja iz Đurđenovca, 65-godišnjak iz Vukojevaca, 61-godišnjak iz Osijeka te 68-godišnjak iz Đakova.

U zadnja 24 sata u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirana su 393 uzorka, od kojih se 96 pokazalo pozitivnima na koronavirus.

Najviše novozaraženih, njih 40, je s osječkog područja, 16 je zabilježeno na području Valpova od kojih devet u prigradskom naselju Šag gdje se virus probio u dom za starije i nemoćne s ukupno 51 korisnikom, pa je u tijeku intenzivna epidemiološka obrada.

Na liječenju u osječkom KBC-u trenutno se od koronavirusa liječe 83 osobe, a 12 ih je na respiratoru.

Devet oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici u Našicama.

Samoizolacija je u zadnja 24 sata određena za 30 novih kontakata pozitivnih osoba, a pod tom mjerom je ukupno 3.259 osoba.

Županijski Stožer ponovno poziva građane na striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera te upozorava kako je “trenutna situacija izrazito ozbiljna i zahtijeva odgovorno ponašanje baš svih građana”.

U Primorsko-goranskoj županiji 125 novozaraženih

Zaraza koronavirusom u zadnja je 24 sata potvrđena za novih 125 osoba u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je 27 osoba ozdravilo, objavio je u utorak županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo.

Epidemiološka služba tog zavoda priopćila je da je u županiji trenutno aktivno 638 slučajeva zaraze

Tijekom proteklog dana na covid-19 je testirana 871 osoba.

Iz riječkog KBC-a doznaje se da je na bolničkom liječenju 22 pozitivnih pacijenata, a dva su primljena tijekom protekla 24 sata.

Jedan oboljeli je na respiratoru.

U Varaždinskoj županiji 25 novozaraženih

U zadnja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 25 novozaraženih koronavirusom, a na bolničkom liječenju nalaze se 53 osobe s težom kliničkom slikom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U priopćenju napominju kako su objavljeni rezultati testiranja briseva uzetih u nedjelju, a koji ne obuhvaćaju COVID ambulantu pa je broj novih slučajeva manji nego prethodnih dana.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 521, a 52 osobe otpuštene su s kućnog liječenja. Hospitalizirano je novih sedam osoba. Na liječenju u Općoj bolnici nalaze se 53 osobe s težom kliničkom slikom, od čega je 51 osoba na kisiku, a dvije su na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 468 osoba.

Opća bolnica Varaždin trenutno ima 50 pozitivnih djelatnika, a 59 ih je u samoizolaciji.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin u priopćenju ističe da se virus trenutno nekontrolirano širi zbog izuzetno velikog broja novih slučajeva s nepoznatim izvorom zaraze.

“Na bolničkom liječenju imamo 53 osobe i ako to stavimo u kontekst da Opća bolnica Varaždin ima ukupno 411 kreveta od kojih je inicijalno 14 namijenjeno za infektologiju, onda je jasno da se svakim danom dodatno uskraćuju potrebni resursi za druge pacijente koji i dalje imaju svoje potrebe”, naglasio je Vugrin.

Tijekom posljednja dva vikenda inspektori civilne zaštite intenzivirali su svoje nadzore s posebnim naglaskom na ugostiteljske objekte tijekom večernjih sati, a izdano je ukupno sedam prekršajnih naloga pravnim osobama zbog kršenja Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Rekordnih 78 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

Rekordnih 78 novih osoba zaraženih koronavirusom zabilježila je u zadnja 24 sata Brodsko-posavska županija, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U Stožeru navode kako se 20 na virus pozitivnih osoba nalazi u slavonskobrodskoj, a šest u novogradiškoj bolnici.

Jedna osoba je na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije trenutno su na području županije 874 osobe, 103 osobe više nego u ponedjeljak.

U Brodsko-posavskoj županiji bilježe nove proboje koronavirusa u osnovne i srednje škole, zbog čega dio učenika prelazi na online nastavu.

Susjedna Požeško-slavonska županija u zadnja 24 sata bilježi 20 novozaraženih osoba.

U toj je županiji trenutno 135 osoba pozitivno na koronavirus, 15 osoba je pod nadzorom liječnika. Mjera samoizolacije određena je za 482 osobe.

U Ličko-senjskoj županiji 29 novozaraženih od kojih 23 korisnika doma

U Ličko-senjskoj županiji 29 je novozaraženih koronavirusom među kojima je 23-oje korisnika Doma za starije i nemoćne, četvero su s područja Senja te po jedna osoba s područja Novalje i Brinja, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ravnatelj Doma Ivan Bronzović rekao je Hini da su imali inspekciju iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo te posebno županijskog epidemiologa Ivana Stanića.  Svi su, kaže, zaključili da se provode “sve moguće stavke epidemiološke zaštite pa i korak više od preporučenog, ali da se bolest ipak proširila”.

“Analizirali su čestice zraka i radne površine i na samo jednom noćnom ormariću našli virus. Prezadovoljni nađenim, a bolest se širi”, naveo je ravnatelj Bronzović. Podsjetio je i kako je do sada 12 korisnika toga doma umrlo, a zarazio se ‘u prvom valu’ 21 korisnik, pa potom 59, a onda još 23 njih kao i devet zaposlenika.

Dobra je vijest jedino da su se, kaže, mnogi othrvali bolesti i uskoro dolaze u čisti dezinficiran odjel.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Comments (1)

  1. […] >>>Preminulo 18 osoba, najviše u jednom danu od početka epidemije: COVID-19 | 27. listopa… […]

Comments are closed.