PolitikaPreporučeno

Snaži pritisak na bolničke sustave u Rijeci, Zagrebu i Splitu: COVID-19 | 2. travanj

Situacija u KBC-u Split je složena, hospitalizirano je više od 160 koronavirusom zaraženih pacijenata od kojih je 20 na respiratoru, izjavio je u petak ravnatelj tog KBC-a dr. Julije Meštrović.

>>>Zauzeta čak 74 bolnička kreveta, bolnice ‘pred velikim iskušenjima’: COVID-19 | 2. travanj | detalji

Naglasio je  kako je sve veći broj pacijenata na respiratoru, a bolesnici koji imaju najteže oblike bolesti mlađe su životne dobi nego što je to bilo ranije. Građanima je poručio da se čuvaju i izdrže još neko vrijeme dok se ne postigne zaštita cijepljenjem.

Bolnica je, kazao je, zbog svega što se događa pred velikim iskušenjima.

>>>Ugroženost bolničkog sustava (tag)

“Oslobađali smo nove kapacitete na Križinama, pripremili smo se, sve ćemo napraviti najbolje moguće ali neće biti lako. Hitni program radimo uobičajeno, kao i onkološke bolesnike. Za sada imamo dovoljno lijekova koje uredno primaju onkološki bolesnici i možemo mirno dočekati uskršnje blagdane”, kazao je ravnatelj Meštrović.

Poručio je i kako će nakon Uskrsa situacija s lijekovima biti riješena i bolja.

Karin: velik broj oboljelih osnovnoškolaca i srednjoškolaca

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin rekla je da rast broja oboljelih najbolje govori o jačini epidemije i virusa jer se dnevno hospitalizira i po nekoliko pacijenata koji imaju loše kliničke slike.

Danas Splitsko-dalmatinska županija ima više od 30 posto oboljelih od ukupnog broja testiranih i primjetan je veliki broj oboljele djece iz osnovne i srednje škole, ali i puno obiteljskih kontakata, navela je Karin.

Nemaju, kazala je, neko veće žarište iako, pojašnjava, sada svaka obitelj koja ima pojedinog zaraženog člana postaje žarište.

“Imamo i druženja mladih u manjim grupama iz kojih se širi epidemija, a s obzirom da se radi o tzv. britanskom soju on plamti i širi se jako brzo, te daje nepovoljne kliničke slike. Situacija nije dobra i nadam se da ćemo sada za blagdane voditi računa o distanci i obiteljskim druženjima i da se onaj tko nije cijepljen i nije prebolio koronu neće međusobno družiti”, kazala je Karin.

>>>Opterećenost hrvatskog bolničkog sustava (ususret Božiću 2020.) | grafika

U Sinju je, kazala je, primjetan veliki broj novooboljelih u odnosu na broj testiranih iako tamo nema većeg žarišta. Građanima je poručila da se još malo strpe jer uskoro dolazi deset tisuća doza cjepiva.

Na novinarski upit kako se odvija dinamika cijepljenja u Spaladium Areni rekla je da se odvija dobro jer se sve isporučene količine cjepiva odmah primjenjuju, nema velikog odbijanja cijepljenja, tek pet posto pacijenata odbija AstraZenecu, ali se ona primjenjuje na ostale pacijente. Za građane koji su se cijepili AstraZenecom je poručila da ne moraju strahovati za drugo cjepivo jer oni kod svake isporuke tog cjepiva ostavljaju određeni dio za drugu dozu.

Ružić: zabrinjavajući trend priljeva covid pacijenata u KBC Rijeka

Ravnatelj riječkog Kliničkog bolničkog centra Alen Ružić u petak je upozorio na zabrinjavajući trend porasta broja pacijenata zaraženih koronavirusom u ovoj bolnici, ali i istaknuo da je KBC zasad u stanju zbrinjavati taj priljev.

Ružić je kazao kako je samo u jednom danu u KBC-u Rijeka 17 covid pacijenata više, tako da ih je trenutno 156.

“U ovom trenutku imamo raspoloživih 180 kreveta za covid pacijente, a ukupni mogući kapacitet je 250 kad se uključe odjeli u pripremi”, rekao je na predstavljanju novog CBCT uređaja za kompjutoriziranu tomografiju.

KBC priprema nove kapacitete

Istaknuo je da u KBC-u ubrzano rade na pripremi novih kapaciteta, pa je tako prije dva dana odjel otvoren u zgradi Klinike za otorinolaringologiju, jučer na maksilofacijalnoj kirurgiji, a pripremaju se i drugi lokaliteti za prijem pacijenata zaraženih koronavirusom.

“Možemo izdržati 40 sati s ovim trendom priljeva pacijenata, a do tad će biti spremni novi kapaciteti”, istaknuo je Ružić.

Naglasio je da u KBC-u sada ima dovoljno djelatnika koji su, navodi, maksimalno angažirani, dolaze timovi u ispomoć iz bolnice u Lovranu i Thalassotherapije u Crikvenici, a intenzivno se razgovara i s Thalassotherapijom Opatija.

“Činimo sve da kapacitete iz okruženja iskoristimo najviše moguće”, zaključio je.

Komadina u samoizolaciji

Primorsko-goranska županija izvijestila je u petak da župan Zlatko Komadina zbog kontakta s covid pozitivnom osobom, iz preventivnih razloga i po preporuci obiteljskog liječnika i epidemiologa, do daljnjega ostaje u samoizolaciji.

Za to vrijeme u dijelu javnih dužnosti mijenjat će ga zamjenica Marina Medarić, a župan Komadina dio poslova i sastanke održavat će online, navode iz županije.

Zagreb: sve je spremno za aktivaciju Arene

U KB-u Dubrava dodatno se otvara jedinica intenzivne skrbi koju će suportirati KB Sestre milosrdnice, a kapaciteti se povećavaju i u drugim bolnicama, ovisno o potrebama.

“Sve je spremno za aktivaciju Arene, ona se može aktivirati u roku od 24 sata, što u ovom trenutku nije potrebno”, kazao je Beroš.

>>>Umjesto u bolnici teško oboljela osoba preminula u Areni: COVID-19 | 3. prosinac

Ovoga tjedna evidentirano je 9194 novooboljelih, dok je prošlog tjedna taj broj iznosio 6472, što je porast od 42 posto.

U posljednja 24 sata zabilježena su 2362 nova slučaja koronavirusa, a 29 osoba je umrlo.

U Hrvatskoj je danas aktivno 13.111 slučajeva, među njima su 1464 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga 153 na respiratoru.

>>>Zavirite u unutrašnjost Covid stacionara Arena Zagreb | VIDEO

Beroš je izvijestio da je u Bruxellesu postignut dogovor o dodatnih 747.000 doza Pfizerovog cjepiva za Hrvatsku, a danas bi trebala biti dogovorena dinamika isporuke.

Osvrnuo se i na problem neisporuke skupih lijekova za onkološke pacijente, jer su veledrogerije obustavile isporuku lijekova bolnicama zbog dugova države.

Grabancijaš/Hina

Comments (1)

  1. […] Snaži pritisak na bolničke sustave u Rijeci, Zagrebu i Splitu: COVID-19 | 2. tra… 02/04/2021 […]

Comments are closed.