Biznis i ekonomija

Snažniji od očekivanog pad proizvodnje, ‘mizerni kraj’ 2022. u Njemačkoj

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck; Foto: European Council

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u prosincu je pala više od očekivanja uslijed slabljenja outputa u energetski intenzivnim sektorima, izvijestio je u utorak savezni statistički ured, Destatis.

Proizvodnja se u poredbi s mjesecom prije smanjila za 3.1%, oštrije od konsenzusa analitičara u anketama Reutersa o padu za 0.7%.

>>>U prosincu 2022. ‘iznimno ozbiljan’, neočekivan pad potrošnje u Njemačkoj

Aktivnost je ponajviše oslabila u energetski intenzivnim industrijskim sektorima u kojima se proizvodnja s mjeseca na mjesec smanjila za 6.1%.

Voditelj makro istraživanja pri ING-u, Carsten Brzeski, kaže da podaci ilustriraju silinu s kojom energetska kriza šteti industriji.

>>>Auf Wiedersehen industrijskoj konkurentnosti Njemačke

“Bivši motor rasta njemačkog gospodarstva trokira i poboljšanje uistinu nije na vidiku,” rekao je.

“Mizerna godina”

Proizvodnja je lani pala i na godišnjoj razini, za 0.6% prema kalendarski prilagođenim podacima, no bolju sliku propadanja pruža poredba s predpandemijskom 2019. godinom kada je aktivnost bila veća za 5.0%.

“Ovo zaključuje mizerni kraj 2022. za njemačku ekonomiju nakon urušavanja malotrgovinskog prometa i pada izvoza,” komentirao je glavni ekonomist za europodručje pri Pantheon Macroeconomics’, Claus Vistesen, uz očekivanje da će rezultati u prvom tromjesečju 2023. biti još lošiji.

>>>BDP Njemačke u Q4 2022. pao za 0.2%, utro put recesiji

Ministarstvo gospodarstva rezultate je karakteriziralo kao “očekivane” uz procjenu da rast industrijskih narudžbi i popuštanje pritiska u dobavnim lancima sugerira kako će zimsko usporavanje izgledno biti blago.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] koincidira s drugom uzastopnom revizijom instituta Ifo na čije procjene utječe “mizerni kraj 2022. godine” označen padom industrijske proizvodnje, gubitkom potrošačkog samopouzdanja, čuvanjem novca i […]

Comments are closed.