PolitikaPreporučeno

Sraz egoista, korupcija, lažljivac, gangsteri… i alternativa | skup IDS-PGS-Unije Kvarnera

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza Darijo Vasilić u petak je u Rijeci rekao da korupcija razara hrvatsko društvo, ali da se to ne događa samo u HDZ-u, nego da se to vidjelo dok je SDP vodio Vladu, te da ni u “SDP-ovim gradovima situacije nije puno bolja”.

Darijo Vasilić je na središnjem predizbornom skupu koalicije IDS-PGS-Unija Kvarnera za VIII. izbornu jedinicu, održanom u Rijeci istaknuo da ta koalicija želi zemlju koja njeguje građanske vrijednosti, multikulturalizam, i koja poštuje ljudska prava i prava medija.

Vasilić je ustvrdio da je ovo regionalni blok ljudi iz Rijeke, Kvarnera i Istre, te da su IDS i PGS “već 34 godine na braniku zavičaja”.

Okosnice programa

Navodeći elemente izbornog programa izdvojio je namjeru osiguranja besplatnih dječjih vrtića bez lista čekanja za upis za sve, priuštivo stanovanje za mlade u stanovima za najam te dostojanstveniji život umirovljenika.

Oni, rekao je, nezasluženo žive najlošije od svih umirovljenika u EU prema udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći. Nužno je osigurati mjesta u domovima za starije osobe za sve po istoj cijeni, neovisno o tome jesu li privatni ili javni, a razliku bi podmirivala država, naveo je Vasilić.

Dodao je i kako su zasluge europskog zastupnika IDS-a Valtera Flege za snažnije uključenje Rijeke na europske prometne koridore (vidi povezane vijesti).

Predsjednik PGS-a Dario Vasilić, predsjednik IDS-a Dalibor Paus i predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić; Foto: Miljenko Klepac/HINA

Prije je Rijeku ticao samo jedan prometni koridor, a sad je povezana s trima, a to je važno zbog strategije razvoja prometa u EU i mogućnosti korištenja europskih fondova, rekao je predsjednik PGS-a.

Izbor između dva ega

Treći na koalicijskoj listi IDS-PGS-Unija Kvarnera, potpredsjednik IDS-a Valter Glavičić ustvrdio je da se na ovim izborima nudi izbor između dva ega, a ne programa, te stoga ova koalicijska lista nudi alternativu.

Predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić rekao je da se predizborna kampanja svela na vrijeđanje, ističući da to nije društvo za koje se zalažu. Želimo u Sabor prenijeti vrijednosti za koje se zalažemo u svom kraju, naveo je.

Na skupu je bivši dugogodišnji predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić ocijenio da bi se trebalo zalagati za vrijednosti decentralizacije i regionalizma. “Ovo što se događa sada nije politika, kad se bira lažljivca za glavnog državnog odvjetnika ili kad se sudce Ustavnog suda naziva gangsterima”, rekao je Jakovčić.

Prvi na koalicijskoj listi za VIII. izbornu jedinicu je predsjednik IDS-a Dalibor Paus, a drugi je Darijo Vasilić (PGS).Povezane vijesti