PolitikaPreporučeno

Timmermans zaprijetio Rumunjskoj zbog zakona koji visoke dužnosnike čini ‘de facto nekažnjivima’    

Europska komisija u srijedu je pokrenula postupak protiv Poljske radi zaštite sudaca od političke kontrole te uputila ozbiljno upozorenje Rumunjskoj zbog kontroverzne pravosudne reforme.

Komisija je slanjem pisma s formalnim upozorenjem pokrenula postupak protiv Poljske zbog novog disciplinskog režima za suce. Poljska vlada sada ima rok od dva mjeseca za odgovor.

“Želio bih upozoriti rumunjsku vladu da ne poduzima bilo kakav potez koji bi doveo do de facto sustavne nekažnjivosti visokih političkih dužnosnika koji su osuđeni za korupciju”

FRANS TIMMERMANS

Novi disciplinski režim podriva neovisnost poljskih sudaca jer ne nudi jamstva za njihovu zaštitu od političke kontrole, kao što to traži Sud EU-a, navodi Komisija.

>>>Nacije koje su iskusile komunizam žele veću decentralizaciju Unije: poljski premijer

Komisija ističe da poljski zakon dopušta pokretanje disciplinskih postupaka protiv sudaca na temelju njihovih sudskih odluka.

Zaštita vladavine prava

Nakon niza promjena u pravosuđu koje provodi poljska konzervativna vlada, Komisija je s poljskom vladom u siječnju 2016. otvorila dijalog predviđen Okvirom za zaštitu vladavine prava.

Okvir za zaštitu vladavine prava je mehanizam uveden u ožujku 2014.

Sam Okvir ne podrazumijeva nikakve sankcije i ne daje Komisiji mogućnost da kazni vladu, uskrati financijska sredstva EU-a ili joj oduzme pravo glasa u EU.

On je dizajniran tako da Komisiji i vladi omogućava razgovor i pregovore o rješenju i tek ako to ne dovede do rješenja može se pokrenuti postupak za aktiviranje članka 7 Ugovora o EU-u, koji predviđa ukidanje prava glasa članici, što dosad nikad nije korišteno.

>>>Komisija ukorila Rumunjsku, zaprijetila mehanizmom za zaštitu vladavine prava

U prosincu 2017. Komisija je ocijenila da nema dovoljnog napretka u dijalogu pod Okvirom za zaštitu vladavine prava i odlučila pokrenuti postupak po članku 7 protiv Poljske.

Komisija je u srijedu na svom tjednom sastanku raspravljala o vladavini prava u EU-u te objavila dokument u kojem je dala pregled postojećih alata za praćenje, procjenu i zaštitu vladavine prava.

Najavila je da će u lipnju, nakon izbora za Europski parlament objaviti zaključke i prijedloge na temelju iskustva u nadzoru vladavine prava u posljednjih nekoliko godina.

Promjene u pravosuđu koje provodi rumunjska koalicijska vlada pod vodstvom socijaldemokrata nailaze na veliki otpor u zemlji uz česte prosvjede građana.

“Nekažnjivosti visokih dužnosnika”

Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans uputio je nakon sastanka snažno upozorenje Rumunjskoj da ne donosi zakon koji bi mogao dovesti do nekažnjivosti visokih dužnosnika optuženih za korupciju.

“Želio bih upozoriti rumunjsku vladu da ne poduzima bilo kakav potez koji bi doveo do de facto sustavne nekažnjivosti visokih političkih dužnosnika koji su osuđeni za korupciju”, izjavio je Timmermans.

Dodao je da je Komisija dala rumunjskoj vladi savjete kako izbjeći tu situaciju. “Ali, ako ustraje u tome zbog unutarnjih političkih razloga, Komisija će snažno i trenutačno reagirati”, kaže Timmermans.

>>>Tusk: politika u Poljskoj poprima značajke unutarnjeg rata

To znači da bi Komisija mogla pokrenuti postupak protiv Rumunjske za povredu europskog prava.

Promjene u pravosuđu koje provodi rumunjska koalicijska vlada pod vodstvom socijaldemokrata nailaze na veliki otpor u zemlji uz česte prosvjede građana.

>>>Juncker: povezivanje Tuska s Hitlerom i Staljinom ‘neprihvatljivo’

Vlastima se zamjera da tim promjenama žele zaštiti političke dužnosnike, koji su optuženi za korupciju dok vlasti kažu da žele onemogućiti “zlouporabu sudaca, koji su uspostavili paralelnu državu”.