PreporučenoTech

Trump nakon razgovora s Jinpingom: američke tvrtke mogu prodavati opremu Huaweiju

Američki predsjednik Donald Trump je nakon osamdesetominutnog razgovora sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom na marginama summita G20 u japanskoj Osaki u subotu rekao da američki dobavljači mogu nastaviti suradnju s kineskim tehnološkim divom Huaweijem.

“Mi ćemo se suzdržati od carina a oni će kupiti poljoprivredne proizvode,”

Donald Trump

“Američke kompanije mogu prodavati svoju opremu Huaweiju. Mi govorimo o opremi nevezanoj s velikim problemima po nacionalnu sigurnost,” izjavio je Trump na konferenciji za novinare.

SAD je od početka godine poveo nemilosrdnu globalnu kampanju protiv Huaweija uz optužbe da primjena njegove 5G tehnologije predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i kineskoj partiji otvara mogućnost masovnog nadzora i špijunaže.

Huawei je samoproglašeni prvak 5G-a, osnivač tvrtke Ren Zhengfei u svibnju je naveo da je njegova tehnologija dvije do tri godine ispred konkurencije.

Primirje

Reuters javlja da su dvojica državnika dogovorila i primirje u rastegnutom trgovinskom sporu. Trump je izjavio da SAD neće smanjiti carine nametnute u svibnju, ali će se ustegnuti od uvođenja novih.

>>>Globalni (dez)informacijsko-ekonomski rat pete generacije: 5G

“Mi ćemo se suzdržati od carina a oni će kupiti poljoprivredne proizvode,” rekao je. “Ako postignemo dogovor, to će bit povijesni događaj”.

Državnici su slične izjave ponudili u svibnju ali je SAD ubrzo prekinuo pregovore uz optužbe da Peking mijenja uvjete sporazuma, posebice o intelektualnom vlasništvu, državnim subvencijama i otvaranju tržišta. Trump je reagirao povećanjem carina s 10 na 25 posto za kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara. Kina je brzo uzvratila udarac.

>>>Realekonomija rijetkih zemnih metala

Ekonomski i politički analitičari u prvim reakcijama pozdravljaju primirje dok s dozom skepticizma propitkuju njegovu održivost.