Biznis i ekonomijaPreporučeno

U Njemačkoj je započeo veliki test četverodnevnog radnog tjedna

Njemačka se ufa da će kraći radni tjedan radnike učiniti produktivnijima, odgovoriti na zahtjeve moćnih sindikata i ublažiti posljedice kroničnog nedostatka radne snage.

Intraprenör, konzultantska tvrtka sa sjedištem u Berlinu, u takvom je kontekstu u suradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Global (4WG) s prvim danom veljače započela pilot program u 45 poduzeća čije poslovanje dozvoljava implementaciju skraćenog radnog tjedna uz zadržavanje plaća.

Euronews piše da je produktivnost u Njemačkoj povijesni plato od 105.20 bodova postigla u studenom 2017. godine otkad se prema podacima nacionalne središnje banke, Deutsche Bundesbank, postojano smanjuje, iako ostaje veća nego u drugim vodećim gospodarstvima Europske unije.

Prema posljednjim dostupnim podacima za studeni 2023., produktivnost se povukla na 95.80 bodova, s 96.79 u mjesecu prije.

Blagostanje

Pobornici kraćeg radnog tjedna u Njemačkoj i drugdje kažu da su dosadašnja ispitivanja potvrdila kako on rezultira većom motivacijom i produktivnošću radnika i, za mnoge najznačajnije, pospješuje mentalno zdravlje, boljitak i blagostanje zaposlenih.

Njemačka želi utvrditi i hoće li skraćeni radni tjedan ljude koji zaziru od participacije u tržište rada ponukati da uđu u radnu snagu i tako ublaže kroničnu nestašicu radnika.

Gospodarska komora DIHK lani je u studenom rekla da polovica njemačkih tvrtki ima poteškoća u regrutiranju i popunjavanju slobodnih radnih mjesta.

Prema računici komore, tisuće upražnjenih poslova kroz prošlu su godinu gospodarstvu uskratile više od 90 milijardi eura, ili oko 2% bruto domaćeg proizvoda.

Zdušna potpora

Iako su rezultati pilot projekta neizvjesni Nijemci pokazuju egzaltiranu potporu mogućnosti da rade manje za isti novac.

Istraživanje anketara Forsa pokazuje da 71% ispitanika želi opciju četverodnevnog radnog tjedna i da njegovo uvođenje podupiru i više od dvije trećine poslodavaca.

Znatna većina (75%) vjeruje da bi četverodnevni radni tjedan bio poželjan za zaposlenike, a većina (59%) drži da bi on trebao biti ostvarljiv i za poslodavce.

Gotovo polovica zaposlenika (46%) procijenila je da bi pilot program četverodnevnog radno tjedna bio “izvediv” za njihovo zanimanje i radno mjesto.

Ostvarenje

Skraćeni radni tjedan uživa i nadnacionalnu potporu europskog povjerenika za zapošljavanje Nicolasa Schmita.

Belgija je već započela s njegovom implementacijom (detalji), kao i mnoge druge zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo gdje je pilot program karakteriziran “izrazito uspješnim”.

Island je četverodnevni radni tjedan u javnom sektoru implementirao u 2021. nakon što je eksperimentiranje pokazalo “neodoljivi” uspjeh.

Anketa portala MojPosao sugerira da je potpora kraćem radnom tjednu zdušna i u Hrvatskoj.

“Kada bi postojala opcija skraćivanja radnog vremena, velika većina radnika koji sad rade ‘klasično’ radno vrijeme (70%) odabrala bi rad po principu ‘četiri dana tjedno, osam sati dnevno’ dok bi 27% i dalje radilo pet dana u tjednu, ali po šest sati dnevno. Zanimljivo je da 2% ljudi ne bi mijenjalo svoje 40-satno radno vrijeme,” sukus je istraživanja provedenog u studenom 2022. godine.

Povezane vijesti

Comment here