PreporučenoTech

U ‘odlučujućoj prekretnici’ Britanija započela administraciju Pfizer/BioNTech cjepiva

Britanija je u utorak prva među zapadnim zemljama započela administraciju cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje su razvili Pfizer i BioNTech u potezu koji je pozdravljen kao prekretnica u borbi protiv pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

Britanski regulatori su odobrenje za primjenu cjepiva donijeli izrazito brzo, prije svojih europskih ili sjevernoameričkih kolega koji još uvijek propituju i proučavaju rezultate kliničkih ispitivanja.

>>>Capak: cijepljenje će biti besplatno i dragovoljno, a ne obavezno | COVID-19

“Primjena ovog cjepiva označava odlučujuću prekretnicu u borbi s pandemijom,” rekao je šef Nacionalne zdravstvene službe (NHS) Simon Stevens. “Osoblje NHS-a ponosno je što služi kao predvodnica i prva zdravstvena služba na svijetu koja je započela cijepljenje protiv Covida.”

Britanija je za sad naručila 40 milijuna doza Pfizer/BioNTech cjepiva koje se primjenjuje u dva navrata što znači da je prva runda dovoljna za cijepljenje 20 milijuna osoba u populaciji od 67 milijuna ljudi.

Očekuje se da će u prvom tjednu biti dostupno oko 800,000 doza za ugrožene ili prioritetne skupine kakve su korisnici domova za starije i nemoćne ili virusu izloženi zdravstveni djelatnici.

Odluka britanske vlade da prva krene s cijepljenjem nije bez briga i kritika, uključujući zabrinutost europskih regulatora da bi eventualna pojava neočekivanih nuspojava mogle obeshrabriti imunizaciju u drugim nacijama.

Početak masovnog cijepljenja također će poslužiti kao test distribucijskih mreža budući da kandidat Pfizer/BioNTecha traži pohranjivanje na izrazito niskim temperaturama (-70C). Njegova je trajnost u standardnim hladnjacima samo pet dana.

>>>Učinkovito cjepivo Moderne spremno za tržišta | COVID-19

Prema rezultatima zadnjih stupnjeva kliničkih istraživanja cjepivo Pfizer/BioNTecha ima učinkovitost od 95%.

Iako prva na zapadu, Britanija kasni za Rusijom i Kinom gdje je masovno cijepljenje populacije započelo prije završetka ispitivanja o sigurnosti i učinkovitosti kandidata.

via Reuters

Comments (2)

  1. […] >>>U ‘odlučujućoj prekretnici’ Britanija započela administraciju Pfizer/BioNTech cje… […]

  2. […] Cjepivo je prva odobrila Velika Britanija gdje je imunizacija stanovništva započela u utorak uz upozorenje o alergijskim reakcijama. Pfizer je autorizaciju dosad dobio u Kanadi, Meksiku i Bahrainu. […]

Comments are closed.